Artikeln som hon reagerar på har publicerats i flera av Hallpressens tidningar. I den berättar polisen Stefan Gustafson i Nässjö om arbetet med att söka efter efterlysta personer, där många är ensamkommande flyktingar som utvisats.

– När jag läser en sådan här artikel blir jag upprörd, säger Helena, som arbetar som lärare på Språkintroduktionsprogrammet på Gislaveds gymnasium.

Hon har arbetat som lärare i 14 år, alltid med invandrare, och de senaste åren med nyanlända. Hon är också engagerad i #vistårinteut, en organisation arbetar mot tvångsavvisningar och åldersuppskrivningar av ensamkommande asylsökande.

Kritisk till uttalanden

Hon är kritisk till den bild av ensamkommande som målas upp i artikeln.

– Det här med att folk går under jorden och tvingas leva på brottslighet problematiseras för lite. De här människorna vill inget annat än att bidra till samhället och bygga sig ett bra liv. Att de väljer att gå under jorden säger någonting om vad det är som de inte vill tillbaka till.

Förlorat hopp

Annons

Helena berättar om sina erfarenheter, baserade på ungdomarnas berättelser om flykt, splittrade familjer och förlorat hopp.

– En pojke sa att han förlorade de sista spillrorna av sin familj i Medelhavet. Sedan sa han att det som händer om han tvingas tillbaka till Afghanistan är att han tvingas till talibanerna, om han inte blir dödad.

Helena sänker rösten.

– Det är ett antal som har tagit livet av sig. Många säger "hellre dö i Sverige än bli dödad i Afghanistan".

Hon säger att ungdomarna inte är kriminella när de kommer till Sverige, men att de kan tvingas bli det när de utvisas och går under jorden för att överleva.

"Vill inte åka dit"

I artikeln berättar polismannen om sin bild av Afghanistan, där han arbetat som operativ chef för EU-polisen.

– Afghanistan är verkligen inte ett land som jag själv skulle vilja åka tillbaka till, säger han.

Sedan berättar hon att hon blev lärare för att hjälpa människor.

– Jag har alltid varit stolt över ett land där vi har en human flyktingpolitik. Nu skickar vi folk in i döden.

Artikeln publicerades i Värnamo Nyheter den 4 mars.