Under jullovets första vecka är många skolelever upptagna med att fira jul och nyår tillsammans med familjen. För många föräldrar var sedan årets första vecka en nästan vanlig arbetsvecka. På höst-, sport- och påsklov brukar det då krylla av aktiviteter för ungdomar. Så icke under jullovet.

Fakta: Bratteborgs ryttarsällskap

Hyr in sig i Karsbrons stall i Bratteborg, som ligger intill det egna ridhuset.

Har tillgång till ..

Fakta: Bratteborgs ryttarsällskap

Hyr in sig i Karsbrons stall i Bratteborg, som ligger intill det egna ridhuset.

Har tillgång till 14 hästar, – ponnyer och normalstora – samt två anställda instruktörer.

Fick under 2017 kommunalt bidrag på 150 000 kronor till bland annat indragning av fiber, renovering av underlag och vattenfilter. Inför 2018 får ryttarsällskapet 1,5 miljoner kronor i bidrag till ett nytt, eget, stall.

— Jag vet många av mina kompisar som bara slappar. Mina föräldrar jobbar lite av och till, men ställer upp och skjutsar hit mig på morgonen, säger Emma Johansson från Vaggeryd.

Från Malmö

Emma är 13 och ska snart fylla 14. Bäst gillar hon hoppning, men när vi träffar henne har hon fullt sjå med att spänna fast sadeln på en stor häst. De andra i gruppen på daglägret tisdag–torsdag är i samma ålder, 10–13 år. De flesta är från närområdet; Vaggeryd, Taberg, Jorarp, Malmö…

Annons

— Jag är här under jullovet och hälsar på min mormor som bor vid Långsjön. Jag gillar hästar och rider så ofta jag får tillfälle, både nere i Malmö och här på de läger som ordnas, berättar Ester Schöninger.

Hon krattar inne i en tom box för att få bort spillningen från halmen.

Ester berättar att hon varit med på såväl sommarens ”över natt-läger” som ”sätta-igång-lägret” i inledningen av höstens aktiviteter på stall Karsbron.

Vill ha en egen häst

I en annan av boxarna får ”Charmör” ett betsel av Tova Magnusson från Jorarp. Hon bor inom cykelavstånd från ridhuset:

— Det här är det 4:e lägret för min del. Privat kan jag låna min fasters häst – drömmen är att ha en egen och hålla på med dressyr.

Det mockas, packas hökassar, bärs vatten och körs spillning. Strax efter klockan 10 på förmiddagen är det dags för halva gruppen att inleda dagens första lektion inne i ridhuset 100 meter bort.