– Än så länge vet vi inte omfattningen. Brandflyget är på väg upp för att se hur stort område det rör sig om. Förhoppningsvis börjar det regna snart för lite understöd skulle inte vara fel, säger Christoffer Carmestedt, inre befäl hos räddningstjänsten i Jönköping.

Styrkor från i stort sett hela Jönköpings län och Västra Götalands län återfinns på platsen. Från grannlänet kommer släck- och tankbilar från bland annat Borås och Tranemo.

– Det stämmer. Vi hjälper till med det vi kan, säger Niklas Ignell, inre befäl i Södra Älvsborg.

– De kommer från alla håll, så långt som Nässjö bland annat, säger Christoffer Carmestedt.

Annons

Kraftig rök sprids över området kring Lanna och Bredaryd och ögonvittnen som hört av sig till tidningen berättar att rökmolnet är synligt även i centrala Värnamo.

– Vinden drar förstås med sig röken och lukten så det är många som ringer just nu och är oroliga. Vi följer väderprognoserna och har vi tur kommer det regn under eftermiddagen, det skulle behövas, säger Christoffer Carmestedt.

Under eftermiddagen har flera larm från Värnamo och Gislaved med omnejd kommit till räddningstjänsten.

– Men det kan röra sig om den här i Lanna i samtliga fall. Men självklart kollar vi alla larm som kommer.

Larmet om storbranden kom vid lunchtid, 11.58, på söndagen.

– Nu vid 16-tiden arbetar vi för fullt med att ringa in branden och förhindra spridning. I dagsläget vet vi inte hur branden startat. Vi har inga inrapporterade uppgifter om skadade och inga hus uppges vara hotade i nuläget, säger Christoffer Carmenstedt, brandingenjör på Räddningstjänsten i Jönköpings län.

Vid 18.30-tiden hade räddningstjänsten fortfarande ingen kontroll på branden och kallar till ytterligare styrkor till platsen. Räddningstjänsten har också satt upp sin tillfälliga ledningscentral på Lanna Golfklubb.