Förra året besöktes Seniormässan av 900 personer. I år hoppas arrangörerna, Värnamo kommun och Gummifabriken på ett ännu större besöksantal, när de i år ska fylla hela Auditorium med folk, när författaren Patricia Tudor-Sandahl kommer föreläsa om modet att åldras.

40 utställare, lokala som rikstäckande kommer finnas på plats för att visa sin verksamhet , där fyra nya har tillkommit årets mässa. Värnamo kommuns kontaktcenter är en av dem.

– Kontaktcentret är vägen in i kommunen. Då är det viktigt att medborgarna vet vad det finns för tjänster och vad kan de få hjälp med när de kommer dit. När folk vet var de ska vända sig skapar det en trygghet, säger Anna Tillberg, projektledare för mässan och anhörigsamordnare i Värnamo kommun.

De andra nykomlingarna är Parkinson Förbundet, Friskis och Svettis och Apladalens Sportcenter.

För fjärde året i rad arrangeras Seniormässan på Gummifabriken. I år med tre nya utställare där kommunens kontaktcenter, och Parkinson förbundet är två av dem.
Foto: Aleksandra Stålfors

I mässan brukar det alltid hållas en större föreläsning. I år med författaren och psykologen Patricia Tudor-Sandahl som kommer öppna hela mässan.

– En föreläsning sätter lite andan på mässan och drar folk. För oss har det varit viktigt att hitta en föreläsare som vi känner kan bidra till seniorerna på något sätt, säger Anna Tillberg och fortsätter.

– Patricia Tudor-Sandahls föreläsning går under temat modet att åldras. Det gör vi alla. Där i ligger väl inget val, men valet ligger i hur vi åldras, att vi många gånger kan påverka vårt åldrande. Det kommer hon prata utifrån.

Annons

Fjolårets mässa lockade 900 besökare. Torsten Gunnarsson Anna Tillberg hoppas att de kommer toppa förra årets besökssiffror.
Foto: Aleksandra Stålfors

Vilka är förväntningarna?

– Att det ska bli en riktigt härlig träffpunkt, och en kickoff för oss pensionärer och för dem nya som går in i pensionärslivet. Det finns ett stort intresse att värna de äldre frågorna, säger Torsten.

– Förutom att de får möta dem som står vid montrarna och få den information dem behöver och få svar på sina frågor och funderingar, så märker vi att det positiva med den här mässan är att det blir en mötesplats för varandra. Folk träffar sin granne och folk man inte träffat på länge, säger Anna.

Varför ska man gå på mässan?

– Ska man våga åldras i dagens läge, ja. Det finns jättemycket att ta vara på. Varje år genom seniormässan vill vi pumpa in medvetenheten om att det finns nätverk, resurser och kontakter. Ensamheten och isoleringen är ett stort problem i dag. Vi behöver öppna upp och visa att livet fortsätter. Vi behöver mod att åldras, avslutar Torsten Gunnarsson.