Klockan var runt 11.45 och Värnamobon Arben Kuqani var på väg hem från jobbet när han såg djuret på vägbanan strax utanför Forsheda, på vägen mot Värnamo.

— Den var rätt så stor och inte alls rädd. Den sprang mitt på asfalten, säger Arben Kuqani.

Det bildades bilköer i båda riktningarna när bilister stannade för djuret, flera personer tog bilder. På Arbens bilder ser man att djuret är grått med ljusare och mörkare partier.

Varg har tidigare i oktober setts utanför Vetlanda. Länsstyrelsen berättade då att en varg också observerats i Gislaveds kommun i september. Men om det faktiskt var en varg utanför Forsheda var på lördagen oklart. Enligt Arben Kuqani hade djuret någonting gult runt halsen, vilket kunde tyda på att det var en hund.

Kan vara jakthund

Annons

Och när Henrick Blank, enhetschef på Länsstyrelsen i Jönköpings län, får titta på bilderna på söndagseftermiddagen är hans bedömning att det i detta fall är just en hund.

— Det finns hundar som är väldigt lika vargar. Men denna ser lite väl fläckig ut i mina ögon för att vara en varg, den har för mycket svart. Så jag tror att det är en tamhund. Det är ju jakttider så det kan kanske vara en jakthund som drivit iväg, säger Henrick Blank.

Han skickade vidare bilderna till en rovdjursexpert som även hon sa att det var en hund.

Men Henrick Bland säger att också vargar kan ha halsband i form av sändare, men de syns oftast inte så väl.

Även om det denna gång rörde sig om en hund så är det inte osannolikt att man skulle få se varg i Forshedaområdet.

— Nästan varje år har vi haft någon observation av varg i GGVV-området. Vi har också har observationer i Skillingaryd, säger Henrick Blank.