Tolv sträckor på tio och en halv mil totalt med mycket varierande vägkaraktär var ämnet för helgens tävling, Gästabudstrofén i Nyköping. Efter en problemfylld tävling i Älmhult låg Röjsel och Johansson på andra plats i SM, däremot ledde de junior-SM. Efter fredagens sträcka, som kördes två gånger, var de i ledning med två sekunder.

– Bra början! Känns starkt att kunna vara snabbast båda gångerna, sa Daniel Röjsel vid etappmålet enligt ett pressmeddelande.

Var en spricka

Lördagen började också bra. Ledningen utökades till tre sekunder. Därefter, på SS3, började motorn låta något annorlunda. Inget märkvärdigt, och de skakade av sig tankarna om att något allvarligt var fel. Vid en kort service kunde dock konstateras att en spricka fanns i grenröret. Ekipaget hade svårt att köra om sträcksegrarna och vid ett längre serviceuppehåll inför SS7 svetsades sprickan och övriga tänkbara fel kollades. På SS7 hade problemet dock blivit tydligt, något var inte bra och motorn gick inte helt rent. Det skulle dröja ett par sträckor till innan ytterligare service var tillåten, så det var bara att köra vidare.

Efter att ha tappat till sjunde plats, 25 sekunder bakom ledande bil, inför SS9 hände det som inte fick hända. Precis före starten på sträckan hördes ett rassel i motorn och den la av. Vid provstart var det tvärstopp i maskineriet. Som tur var hände alltsammans på tomgång, fyra minuter från en förödande katastrof om motorn hade gått på fullt varav. Daniel Röjsel och Mikael Johansson fick slänga in handduken med noll poäng i tävlingen, inte vad man hoppats på. Efteråt har felet konstaterats bero på en brusten ventilfjäder som till slut fick en ventil att gå sönder.

Annons

Kommer igen

– Vi kan ju konstatera att vi inte var de enda med tekniska bekymmer. Det positiva är återigen att vi inte gjort några misstag själva utan har kunnat köra otroligt fort så länge allt fungerade, utan att ta några risker. Farten finns helt klart, det är huvudsaken. Vi bryter ihop och kommer igen, avslutar Daniel Röjsel i ett pressmeddelande

Ekipaget är nu på fjärde plats i SM och andra plats i junior-SM trimmat 2WD. Tre deltävlingar återstår där allt kan hända. Närmast väntar SM i rallysprint, helt utomstående ordinarie mästerskap, men ett bra tillfälle för Daniel Röjsel att knipa ett tredje raka SM-guld i sprint. Tävlingen körs fredagen den 28 juni i Malmö och sänds på SVT.