Förra sommaren stod det klart att fem museum i Gnosjö och Gislaved skulle få 75 000 kronor till att göra informationsfilmer om respektive museum. Nu har filmerna om Töllstorps industrimuseum, Hylténs industrimuseum och Gislaveds industrimuseum blivit klara. Återstår gör nu filmerna till Åsenhögas hembygdsförening och Kulturarv Marieholm.

Karl-Gunnar Johansson, projektledare för hela arbetet, är glad över resultatet.

– Vi är väldigt nöjda med att kunna visa upp de här filmerna om områdets olika industrimuseum och det ska bli kul att se allt när de sista filmerna är klara. Då är tanken att vi ska ha en slags vernissage i Gnosjö för att visa upp våra filmer, säger han.

Karl-Gunnar Johansson har varit kontaktperson för samtliga museum, men alla museum har haft en egen projektledare som styrt arbetet på respektive museum.

– De har fått bestämma själva vad de velat ha med i sin film och visa upp det som är speciellt med just deras museum, säger Karl-Gunnar Johansson.

Historisk bakgrund

Halvard Nilsson har varit projektledare för filmerna om Gislaveds industrimuseum.

– Vår kundkrets ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde tidigare. Det är viktigt för oss med digitala lösningar för att hänga med i utvecklingen, säger Halvard Nilsson.

Annons

Samtliga museum har spelat in varsin informationsfilm på en minut, men några av dem har också gjort en längre film på fem minuter. De längre filmerna möjliggjordes tack vare bidrag från Norheds stiftelse.

– Tanken är att de längre filmerna ska ge en historisk bakgrund och till skillnad från de kortare filmerna är de längre med berättarröster, säger Karl-Gunnar Johansson.

Samarbete ett krav

Att de fem museum i Gnosjö och Gislaved samarbetar är inte ovanligt, vilket också möjliggjorde finansieringen.

–Huvudorsaken till att vi fick bidrag från Riksantikvarieämbetet var att projektet uppfyllde de punkter som nödvändiga, nämligen samarbete och digitalisering.

Filmbolaget som arbetat med projektet är Meza verde films från Anderstorp. De valdes ut efter att konkurrerat ut några andra filmföretag.

– Det har varit väldigt bra att arbeta med ett lokalt företag. Vi tycker det är extra kul att det just är ett företag från trakten som vi arbetar med, säger Karl-Gunnar Johansson.

"Ge tillbaka något"

Meza verde films drivs av Jonathan, Eryan och David Meza Howes. De har gjort allt arbete själva och de är, precis som Karl-Gunnar Johansson, nöjda över resultatet.

– Det har varit ett roligt uppdrag, säger David Meza Howes.

– Det är precis som Karl-Gunnar säger, det har varit bra att kunna arbeta lokalt och det är kul att vi kunnat ge tillbaka något till området, fyller Eryan Meza Howes i.