Det är första gången som elever från Gislaveds gymnasium deltar i Ungdomens riksdag i Stockholm. Och eleverna, som förberett sig länge inför dagen i maktens korridorer, var nöjda efteråt.

Ungdomens riksdag

Ungdomens riksdag har genomförts varje år sedan -98. I år deltog 349 elever från 123 gymna..

Ungdomens riksdag

Ungdomens riksdag har genomförts varje år sedan -98. I år deltog 349 elever från 123 gymnasieskolor. Syftet med dagen är bland annat att eleverna ska få kunskap i den demokratiska processen och att få insyn i EU:s politiska arbete. Arbetet går att koppla till kursplanerna i samhällskunskap och svenska.

Källa: riksdagen.se

– Det har varit väldigt roligt och givande att se hur det går till. Och vi har fått svar på många frågor, säger Moa Andersson.

Var det som du väntade dig?

– Jo, det tycker jag. Debatterna var kanske lite hetare än vad jag trodde, så det var väldigt roligt. Det liknade mer så som det är i verkligheten.

Annons

Varje klass som deltog hade fått skriva en motion om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet. De har också skrivit debattinlägg om framtidens energi. Under förmiddagen diskuterades motionerna i utskotten, under ledning av riksdagsledamöter, och energidebatten hölls senare i kammaren.

Moa Andersson var en av dem som läsa upp sitt debattinlägg om energifrågan i kammaren.

– Det var lite läskigt men det gick jättebra, säger hon.

Kan du tänka dig att bli politiker nu?

– Jag tror inte att det är ett framtida yrke, men vem vet. Det verkar ju ganska intressant så det är inte en omöjlighet.

Rickard Palm säger inte heller nej till riksdagslivet.

– Det var inspirerande och man kanske blir intresserad av att bli politiker i framtiden, säger han.

Han fick dessutom chansen att ställa en fråga till finansminister Magdalena Andersson. Han frågade om hur man ska få utflyttande industrier att stanna i Sverige.

– Det var häftigt att prata med en så mäktig person, säger han.