Kvinnan genomförde en magnetröntgen av sin rygg på Värnamo sjukhus efter remiss från Gislaveds vårdcentral för misstänkt diskbråck. När hon loggade in på sina sidor på Vårdguiden möttes hon dock av betydligt mer information än den hon väntat sig. I sin anmälan skriver kvinnan att hon kände oerhörd panik och hjälplöshet när hon läste dokumenten som fanns uppladdade.

Annons

– Väl inloggad på min sida ser jag att ett nytt dokument är inlagt och tittar givetvis på detta. Det är då läkarutlåtande från den röntgen som gjorts för det misstänkta diskbråcket. Men till min stora förskräckelse så läser jag att det finns metastaser på lungorna, samt en massa misstänkta saker (på latin) om ryggen och annat som jag klart inte förstod. Men för mig så kopplar jag det klart till cancerspridning, skriver hon i sin anmälan.

Kräver svar

Kvinnan kräver nu svar om huruvida det får gå till på det här sättet eller om det kommer att ske en ändring i processen när det kommer till läkarjournaler som laddas upp på internet. Hon skriver i sin anmälan att hon tycker att det är bra att man kan läsa tidigare noteringar på sidan, men att det inte ska kunna vara läsbart för patienter innan information från läkare.

– Nu hade jag turen att ha en anhörig hemma hos mig när jag råkade läsa denna information. Jag vill inte ens tänka vad som hade kunnat hända om någon som reda tidigare mått psykiskt dåligt suttit ensam hemma och läst information likt denna, skriver hon i sin anmälan.