Det var för ganska precis ett år sedan som Värnamo GIK presenterade sin nya tränare. In genom dörrarna till Aplarinken klev Anders Karlsson med ett nyskrivet kontrakt på 1+1 år.

Karlsson var en gång i tiden själv en duktig spelare. Fanns bland annat med i det HV71 som spelade elitseriehockey redan säsongen 1979/1980. Efter det blev det spel i Södertälje i ett par säsonger.

Det var först för cirka sex år sedan som Anders Karlsson flyttade tillbaka till Småland. Och alla år i Stockholm och Södertälje har gjort att småländskan har försvunnit.

Värnamo Nyheter har bett Anders "Fanta" Karlsson att knyta ihop säsongen, genom att bland annat svara på tio frågor. Värnamo GIK slutade trea i hockeytvåan södra A under hösten, blev femma i alltvåan efter jul och tog sig sedan hela vägen till kvalserien efter ett lyckat playoff. Väl i kvalserien till ettan var Värnamo en bit ifrån toppen.

– Vi har gått från en fritidsgård till ett yrke, det sa jag också till killarna i slutet av säsongen. Det är den utvecklingen som vi har gjort, säger Anders Karlsson, och fortsätter:

– Det kändes som jag hade kommit till 1970–talet när jag klev in i Värnamo GIK. Alla var där, alla var hängivna, och hade ett hundraprocentigt intresse. Så var det på den tiden när jag spelade. Den här gruppen som jag har jobbat med är unik egentligen. Jag tror heller aldrig jag har tränat ett seniorlag med så bra teknik. Men allt handlar inte om att skjuta hårdast eller åka fortast. Det handlar om förtroende och tillit.

Säsongens match, vilken är det?

– Ulricehamn borta i playoff. Den var viktig och avgörande. Vi kunde avgöra hemma sen och ta oss vidare till kvalserien. Vi hade varit där ett halvår tidigare och fått storstryk. Det lossnade efter den matchen och vi kände att vi fick chansen.

Säsongens spelare?

Annons

– Det är hur många som helst. Men en som har imponerat på mig är Henrik Karlsson, målvakten. Jag hade honom i Dalen och det är inte samma spelare. Det var "Henke" som tog oss vidare till alltvåan. Även Erik Lidqvist imponerade.

Säsongens träning?

– Det var rätt många. Men jag märkte att farten ökade inför den sista kvalserien. Det visar vilken tävlingsinstinkt killarna hade. Det är som att åka en folkvagn och så kommer det en Ferrari och blåser förbi.

Säsongens krigare?

– Alexander Heiel. Det var mycket skador och skit på honom, och han spydde i båset. Men fan han körde på och visade juniorerna vilken väg man ska gå.

Säsongens motståndare?

– HA74. Hade den sista matchen gällt om de eller vi skulle gå upp hade vi aldrig torskat. Så mycket kan jag säga. Men de var en nål i ögat på oss.

Säsongens ishall?

– Vi var ruskigt starka hemma, och det är klart att det är Aplarinken. Men egentligen kanske det är lättare att utse den sämsta ishallen.

Säsongens flopp?

– Det är naturligtvis Mjölby hemma, när domaren tog fel på hur lång tid förlängningen skulle vara. Och de fick kalla ut oss efteråt för att slå straffar. Det var en riksdålig flopp, och inget lyft för domarverksamheten.

Säsongens utbrott?

– Det var mot Esbjörs i Bäcken. Han kom fram och började skälla på Victor Koppelo sedan han fått en crosschecking i huvudet. Enda gången jag var förbannad på en motståndare.

Säsongens utropstecken?

– Jag tycker Carl Lagerskog som fick pris som Årets junior. Jag har följt juniorverksamheten i HV71 och kan inte förstå hur de kan ta bort en sådan kille. En J18–kille som får spela i de första kedjorna hos oss. Jag är imponerad av våra unga spelare.

Säsongens domare?

– Morgan Claesson från Alvesta. Han gjorde den mossigaste bedömningen på hela säsongen. Ted Nilsson åker på en bentackling. Då skriker jag och Claesson pekar på höften. Han klipper Teds ben, det spelar ingen roll med vad. Jag blev livrädd när han gjorde den bedömningen. Det var så de dömde på 1960–talet. Och det sa jag också till honom...

Anders Karlssons kontrakt löper vidare även över nästa säsong och sommarträningen sätter igång den 1 maj.