Vid 16.28 på onsdagseftermiddagen larmades polisen till en 90-årig kvinnas bostad i Värnamo. En anhörig hade slagit larm om att kvinnan hade blivit utsatt för bedrägeri.

Den 90-åriga kvinnan fick ett samtal vid 20.30 under onsdagskvällen från en person som utgav sig för att komma från polisen. Den falska polisen sade då att kvinnan blivit utsatt för ett kortbedrägeri och att en annan person därför skulle komma och hämta hennes bankkort.

Strax därefter dök en person upp vid kvinnans bostad och tog med sig hennes kort. Under torsdagen upptäcktes det att det saknades 19 000 kronor från kvinnans konto.

– En väldigt tråkig händelse. Usch, sådana här åldringsbrott är verkligen inte roliga, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Polisen utreder nu händelsen som bedrägeri men har ännu ingen misstänkt i fallet.

– Vi ser mycket allvarligt på den här typen av brott. Det skulle kunna vara så att det är flera gärningspersoner, en som ringer och en som hämtar kortet, eller så är det bara en person men det är ingenting som vi har någon uppfattning om, säger Monica Bergström.

Under hösten och vintern har polisen sett en ökning av fall av falska polisen i södra Småland och norra Skåne. Under ett par veckor i november hade polisen fått in ett 25-tal anmälningar från Markaryds kommun nere i södra Småland.

– Misstänker man detta uppmanar vi de äldre att ringa 112. Bevisligen befinner sig dessa personer på den aktuella orten i den stunden, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i Region Syd.

Annons

Så kan du skydda dig mot falska telefonsamtal

• Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortupp..

Så kan du skydda dig mot falska telefonsamtal

• Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

• Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Polisen