På torsdagseftermiddagen visades filmpriset Guldpalmen upp i Rutan på Flanaden och där bjöds också på ett samtal med regissören Ruben Östlund och Rutans andra upphovsman Kalle Boman.

På kvällen kunde 188 gäster – särskilt inbjudna och lottvinnare – bänka sig i Svensk Bios nya stora salong i Gummifabriken för en exklusiv förhandsvisning av The Square.

Politiker, företagare, kulturarbetare och många andra bekanta ansikten syntes i minglet timmen innan biosalongen invigdes och filmen började rulla.

Annons

Och så kom Johan Gustafsson som nyligen släpptes fri efter fem år och sju månader som fånge hos en al-Qaida-grupp i Mali. Han kom i sällskap med en dokumentärfilmare som gör en film om Johan Gustafsson.

Inbjuden av kommunen

– Jag blev inbjuden av kommunen och tänkte att jag går hit och hälsar på dem.

Det är en annan miljö här än där du var för några månader sedan?

– Ja, men det var betydligt svårare att anpassa sig till miljön där än vad det är här, säger Johan Gustafsson som vid lunchtid på fredagen kommer att intervjuas av kommunstyrelsens ordförande Hans-Göran Johansson (C) i kommunens tält på Värnamodagarna.

Ebbot kom igen

Bland gästerna syntes också artisten Ebbot Lundberg, tidigare medlem av The Soundtrack of our lives. När Rutan fyllde ett år den 18 april 2016 var Ebbot på plats och framförde både dikter och låtar.

– Jag håller just nu på att klippa min egen tv-serie Ebbots ark. Vi är på en 1800-talsskuta dit artister kommer för att framföra mina favoritsånger. Tommy Körberg, Veronica Maggio och komikern Pär Andersson är några av de som kommer, säger Ebbot.

LÄS MER: "Det är riktigt bra tajming"

LÄS MER: Guldpalmen kommer till Värnamo