På Nederby gård utanför Värnamo pågår full aktivitet under torsdagen. 39 nötkreatur ska slaktas innan dagen är slut. Europas första mobila slakteri för fullvuxna nötkreatur är nämligen på plats.

Jörgen Klasson som driver gården tillsammans med hustrun Pia berättar att de för tillfället har cirka 270 nötkreatur på gården, där av bland annat cirka 50 dikor.

— Fördelen med att slakta på plats är många, djuren går lugna och trygga i sin egen miljö utan att bli stressade innan slakten, menar Jörgen.

Hälsingestintan

Teddy von Lörinszky, chef för mobila slakteriet Hälsingestintan, berättar att det grundades 1999 i Hälsingland.

Annons

Slakteriet består av två ekipage som innehåller dels en dragbil med kontor och omklädning samt ett släp som innehåller själva slakteriet och en dragbil med släp för kylförvaring av kött.

Slakteriet åker direkt till gården där uppfödaren har sina djur och genomför slakten på plats. En veterinär är med för att säkerställa djurens välbefinnande. Djuren förs till slaktbilen av bonden, som djuren känner väl igen.

120 djur i veckan

— Vi har kapacitet för att slakta 120 djur i veckan, allt sker under en lugn och etisk form, berättar Teddy von Lörinszky.

Jörgen Klasson tar med oss på en rundvandring, han berättar att det är hans föräldragård som han köpte för några år sedan. Vi passerar ett antal årskalvar som kikar undrande på oss.

— De här kalvarna ska ut på bete så småningom, berättar han.

Vi går vidare in i djurstallarna där en mäktig skapelse spänner ögonen i oss.

— Det här är en charolaistjur, 1400 kilo väger han och han har hittills gett oss cirka 120 kalvar. Ja, det är väl han som är herre här i huset, säger Jörgen och skrattar.