När Erik Jonsson var två år ville han bli kock. Riktigt så blev det inte. Men nästan. Under en praktikperiod på gymnasiet på Hooks herrgård lärde Erik känna Christian Bävemark, som då arbetade där som hovmästare.

Profilen: Erik Jonsson

Ort: Hok. Uppväxt mellan Lammhult och Vrigstad. Flyttar snart till Göteborg.

Ålder: 26 år.

Famil..

Profilen: Erik Jonsson

Ort: Hok. Uppväxt mellan Lammhult och Vrigstad. Flyttar snart till Göteborg.

Ålder: 26 år.

Familj: Singel. Mamma, pappa och lillasyster.

Sysselsättning: Sommelier och vinmakare.

Lyssnar på: Goat. Ett svenskt band som spelar psykedelisk rock med influenser av världsmusik.

Läser: Faktaböcker om vinmakeri.

Bästa måltiden just nu: Räkor, aioli, surdegsbröd och Champagne - gärna En Tattinger Prestige Rosé Brut (nummer 7898 på Systembolaget).

Intressen: Fiske är största intresset efter mat och dryck. Och att vara i naturen och hemma på föräldrarnas gård och hålla på med djur och odling.

— Det var han som fick in mig på det här med drycker istället, berättar Erik som tio år senare kan titulera sig ”sommelier och vinmakare”.

Han fortsätter att berätta:

— Jag började köpa och läsa böcker om vin och sen sökte jag in till sommelier-utbildningen i Grythyttan. Där trivdes jag jättebra. I Grythyttan bodde kanske tusen personer och hälften av dem var studenter. Alla hade ett stort intresse för mat och vin - det var speciellt att träffa så många andra som brann så mycket.

På Åland

Efter studierna jobbade Erik bland annat som kock i den Åländska skärgården och som sommelier på Gondolen i Stockholm. Sen blev det Nya Zeeland och en ettårig utbildning i vinmakeri.

— Jag hade tröttnat på att servera det som någon annan hade gjort, säger Erik.

Han berättar hur han växte upp med får och hästar på en gård mellan Vrigstad och Lammhult och hur familjen odlade sina egna grönsaker.

— Jag ville tillbaka till det där. Att göra något själv med händerna. På Nya Zeeland fick jag ta hand om en del av en vingård hela året och ta fram ett vin. Det var något av det häftigaste jag har gjort. Jag lärde mig sjukt mycket och fick testa att göra allt själv. Det är en ganska komplicerad process att göra vin, från att man krossar druvorna tills att vinet är färdigt.

Ett vineri

Efter utbildningen på Nya Zeeland bar det av till Frankrike, där Erik arbetade i några månader i samband med vinskörden. Sen blev det Nya Zeeland igen. Den här gången arbetade Erik på ett litet vineri.

Annons

— Här fick jag göra vin på riktigt, det var jag och ägaren som drev gården och jag fick mycket frihet. Vi gjorde ungefär 20 000 till 25 000 flaskor per år, berättar han.

Efter någon månad i Lappland, på kompisens restaurang, väntade sedan en tjänst på Christian Bävemarks företag Värdens Vin, från och med februari i år.

— Vi håller framförallt på med dryckesprovningar och dryckesevent, för både privatpersoner och företag, berättar Erik.

— Den största utmaningen är alltid att läsa av stämningen och lägga sig på rätt nivå, kunskapsnivån är väldigt olika. Det får inte bli för svårt och inte för banalt. Jag vill att en dryckesprovning ska vara intressant, rolig och att det ska smaka gott. Jag lägger gärna in lite intressant trivia. Jag älskar att prata inför folk.

Om vinkultur

Hur är det då med att ta ett glas vin på fritiden, eller har det bara blivit förknippat med jobb?

— Bästa tillfället att dricka ett glas vin är oftast en vanlig tisdag. När man har haft tid över och lagat mat och hittat rätt vin till, säger Erik.

— Då kan jag koppla av, det är något av det bästa som finns. Det är skillnad när jag jobbar. Då spottar jag alltid och har svårt att koppla av och letar oftast fel på vinerna.

Han säger att han tycker att Sverige börjar få en bättre vinkultur, att det har hänt mycket under de senaste fem-tio åren, och att vi påminner ganska mycket om Nya Zeeland.

— De är ganska lika oss där, det är ett klassiskt ölland och den äldre generationen där har en ganska dålig vinkultur, medan de yngre har en mycket bättre kultur - det är helt okej att ta ett glas vin en vardag. Folk har fattat att de inte behöver dricka för att bli berusade utan för att det är gott. Så har man gjort i Frankrike hela tiden.

I Göteborg

Under åren har det blivit många olika typer av arbetsuppgifter, länder och orter för Erik. Han beskriver också sig själv som lite rastlös och trivs bra med att röra på sig - snart bär det av till Göteborg.

Där ska han, vid sidan av en deltid på Värdens Vin, ta sig an ett stort, nytt projekt som är omgärdat av mycket hysch-hysch: Erik ska göra vinet på ett nytt vineri som öppnar 2018 - det tredje i Sverige i sitt slag, och det hittills största.

— Det ska bli jätteroligt att få jobba med vinmakeri igen, säger Erik.

— Det ser jag väldigt mycket fram emot.

LÄS MER: Exklusiv champagneprovning på herrgården

Vin