Förra året gjorde man ett försök att få i gång yrkeshögskoleutbildningen Verktygsmakare på Gummifabriken, men på grund av för få sökande blev det inte av. Det stora behovet av kompetensen gör dock att man i år gör ytterligare ett försök och satsar extra för att se till att utbildningen startar till hösten.

– Det är en enorm brist på verktygsmakare och finns ett stort behov i hela länet. Det är viktigt att jobba för att en sådan här utbildning ska bli av och visa att det faktiskt leder till jobb direkt, säger Joakim Wiedesheim, vd för Polymercentrum och en av de drivande krafterna i projektet.

Vad gör ni annorlunda i år?

– Förra året var vi för sent ute. Nu är vi ute och informerar i god tid och har fått fler att engagera sig, säger Joakim Wiedesheim.

Nära samarbete med företag

Annons

Under onsdagen anordnades ett möte för alla som har ett intresse av att utbildningen ska bli verklighet. Syftet var att knyta band och informera om hur ett samarbete mellan utbildningen och företagen skulle se ut. Sammanlagt kom representanter från 22 företag både från närområdet och omkringliggande regioner.

– Äntligen jobbar man för detta! Det finns ju knappt några verktygsmakare i Sverige. Det behövs för att våra företag ska kunna utvecklas. Vi har redan två stycken på vårt företag som kommer att gå utbildningen om den blir av, säger Nils-Göran Stenberg, grundare av Stebro Plast i Broaryd.

"Garanterat jobb"

Den enorma bristen tror man främst beror på att man under sent 1900-tal trodde att svensk industri var på väg att avvecklas.

– Det har ju blivit helt tvärt om. Svensk industri blomstrar, men eftersom det inte finns en sådan här utbildning här tror en del kanske att behovet av verktygsmakare inte finns. Därför är det viktigt att det blir av, säger Johanna Arvidsson från Teknikcollege.

Yrkesutbildningens huvudman är Tekniska Högskolan i Jönköping och skulle 15 personer bli antagna, som är minimum för att utbildningen ska bli av, blir studieorterna Värnamo och Nässjö.

– Det är en yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år där man gör praktik på företag som verkligen behöver en. Går man utbildningen får man garanterat jobb när man är klar. Utan tvekan, säger Joakim Wiedesheim.