Hon debuterade som barnboksförfattare redan 2011 med "Djungelön". Det har dröjt några år innan uppföljaren kommer ut i bokhandlarna.

— Jag har gjort andra saker och varit upptagen som illustratör. Men att arbeta med bilderböcker är det som är allra roligast, säger hon.

Dottern Tove är numera sex år. Hon har varit viktig för skrivandet och det var faktiskt Tove som gav Sanna idén till den nya boken.

— Hon sa att ingen kan vara både tjuv och mamma. För en tjuv är ond och en mamma är god. Barn tänker mycket på sådana saker, vad som är rätt och fel. Och då började jag också tänka på det där, som om det kan vara rätt att stjäla från det rika för att ge till de fattiga.

Boken börjar med stölden av en frukt, sedan följer en jakt och många äventyr.

Inte bara snäll

— Jag vill att det ska finnas frågor, något att prata om när man läser högt. Någon kan vara snäll och inte snäll. Ingen är bara god. Men det är bra med ett lyckligt slut, så att det inte blir för otäckt.

Sanna Borell bläddrar stolt i boken med färgstarka och stilrena uppslag. Varje sida är noggrant komponerad med korta texter. Målgruppen är barn i 3-årsåldern.

— Som de flesta barnboksförfattare tänker jag inte på åldern när jag skriver. Först gör man boken, sedan tänker man kanske på det. Jag skulle säga att boken är för tre år och uppåt, säger Sanna Borell.

Annons

En recensent har beskrivit den nya boken med orden: "fräckt, humoristiskt och annorlunda".

— Ja, min stil är nog inte särskilt svensk. Jag använder många starka färger. Svenska barnböcker brukar vara mer nedtonade och fokuserade på vardagslivet.

En annan värld

Sanna Borell växte upp i Värnamo och den egna barndomen är viktig för hennes författarskap.

— Jag tänker mycket tillbaka på när jag själv var barn. Hur man läste något och gick in i en annan värld. Jag vill skapa sådana miljöer, där man går in i en egen värld.

Hon hälsar gärna på hemma i Värnamo, något som dottern Tove också uppskattar.

— Hon älskar att vara här och vi kommer ofta hit. Här har hon både mormor och morfar. Och jag tycker om att vara nära skogen.

Kreativa Malmö

För åtta år sedan flyttade Sanna Borell till Malmö och hon är fast rotad i sin nya hemstad.

— Det är en väldigt kreativ stad. Jag träffar många andra illustratörer och serietecknare. När jag jobbar är jag helt själv, så det är viktigt att det finns andra i närheten för att rådfråga och stötta varandra.

Som illustratör har hon bland annat arbetat för Språktidningen. Hon har också uppdrag för stora organisationer som Sveriges kommuner och landsting, Svenska kyrkans unga och Socialdemokraterna.

— Det kan vara tufft ibland, konkurrensen är hård. Om man vill bli rik ska man definitivt göra något annat.