— Jag skrev till Tesla så sent som i onsdags. Jag fick svaret att vi har haft 1000 laddningar sedan oktober. Bara under juli har vi haft 335, säger Torbjörn Colfach och kan inte annat än jubla över en kanonsommar så här långt. Svag svensk krona och sämre sommarväder har varit positiva faktorer, men det är framförallt Tesla, som gett effekt.

— Toftaholm har fått en ny image.

1000 laddningar

Amerikanska företaget bakom superelbilarna Tesla har direktkontakt med alla sina laddstolpar, eller superchargers, varav åtta sedan förra hösten finns vid Toftaholms herrgård. Första månadens 14 laddningar har sedan dess ökat stabilt och landade på 335 under juli. Tesla-besökarna har i snitt laddat halva sina batterier på Toftaholm. Totalt 1000 laddningar sedan starten innebär drygt 40 MWh för 25 000 körda mil på grön el.

— Vi har bidragit till bättre miljö genom 33 ton mindre koldioxidutsläpp, påpekar Torbjörn Colfach.

Bästa på 20 år

Torbjörn Colfach hade inte kunnat drömma om den rusch hans lilla förfrågan till Tesla skulle föra med sig. Och allt han behövde göra var att upplåta lite mark.

Annons

— Det var ju bara ett tärningskast. Mitt mål det var att få folk att komma hit, säger han nästan chockad.

— Vi har inte haft en sådan julimånad på 20 år, sedan jag tog över Toftaholm.

Rusning

— Vi har haft lunchrusningar vi inte kunnat drömma om. 70 á la carte som exempel och alla har varit invändiga, poängterar Torbjörn Colfach apropå att vädret inte lockat till utomhusverandan.

— Det har gett konferensbokningar och allt möjligt, säger han om "Tesla-sommaren".

Barnfamiljer

De nya laddstolparna har gett Toftaholm en ny målgrupp Torbjörn Colfach är övertygad om att man annars inte hade nått. Samtidigt har han förvånat kunnat konstatera att dessa elbilsbesökare inte alls är vad han trodde.

— Jag trodde Tesla-ägare var gamla gubbar som jag. Så är det inte alls. Det är väldigt miljömedvetna barnfamiljer.

Ännu bättre

Svenska Tesla-besökare har dominerat än så länge, men på Toftaholm räknar man med flera utländska turister framöver med tanke på senare semestrar i ute i Europa. Därmed tror Torbjörn Colfach på ännu bättre siffror både för augusti och september. Och eftersom sommarpersonalen snart slutar söker man nu förstärkning.