De närmsta veckorna går det att ta del av både klassisk grekisk komedi och spännande mysterier i Scenverkstans föreställningar. Dessutom ger Teater Vilja en egenskriven föreställning om att leva med olika funktionsvariationer.

På onsdagen spelar Teater Vilja föreställningen Våga leva! Gruppen består av ungdomar och unga vuxna med funktionsvariation och föreställningen bygger på deltagarnas egna idéer och handlar om att hitta den röda tråden och våga leva sitt liv oavsett funktioner. För Teater Vilja blir det första framträdandet för en större publik på stora scenen i Glashuset.

– Det blir lite nytt, det är något som deltagarna önskat och ser fram emot. Vi hoppas att det kommer publik av alla möjliga slag, säger Alexandra Linder, dramapedagog.

På lördag är det dags för Scenverkstans yngre deltagare att visa upp vad de jobbat med under våren. Tre grupper gör ett samarbete kring LasseMajas Detektivbyrå. De yngsta kommer att spela en interaktiv improvisationsteater inspirerad av böckerna Cirkusmysteriet, Hotellmysteriet och Skolmysteriet.

– Det är en lite ny variant, det blir jättespännande att se hur det är för dem att improvisera och vara i roll när publiken är mitt ibland dem, säger Alexandra Linder.

Även biblioteket är en del av skådespelet. De äldre barnen spelar Tågmysteriet.

Nästa vecka är det kulturvecka i kommunen och på lördagen den 29 april sätter Scenverkstans äldsta deltagare upp Lysistrate - en kärleksrevolt!. Det blir en egen variant av den klassiska grekiska komedin där kvinnorna strejkar och gör revolt mot männens krigande.

Annons

– Vi fastnade för den i höstas. Sedan kom hela metoo-vågen, då kändes det helt rätt. Kvinnor går ihop och stoppar krig i det ena fallet och sexuella övergrepp i det andra. Vi har försökt trycka på det strukturella, patriarkatet. Det var väldigt spännande att diskutera med ungdomarna.

LÄS MER: Helt ny festival tar plats i Gislaved