Kadim Akcas bänk i Åbroparken väckte idén till projektet ”Bänkarnas stad”.

– Bänkar är ju väldigt trevligt. Det lyfter fram Värnamo som designstad, säger kulturchefen Lars Alkner.

Ses på Google Earth

Projektet ”Bänkarnas stad” fokuserar på stråket runt Lagan och det finns planer och platser för tio unika bänkar, en ny per år. Den första blev Polygon vid Osudden förra året, formgiven av Jonny Grauengaard och bekostad av Värnamo Företagarförening. I år är det därmed dags för bänk nummer två. Den heter Peace och är formgiven av konstnären Fredrik Wretman. Varför den heter Peace förstår man först om man ser hela skapelsen uppifrån, då ser man att sektionerna bildar ett fredsmärke.

– Jag vill gärna att mina verk ska synas på Google Earth, säger Fredrik Wretman och skrattar.

Peace fanns redan i ett betydligt mindre format, men Fredrik ville verkligen få göra den i ett större format. Så när Värnamo kommun ringde och presenterade projektet gick det fort att få fram ritningarna.

Peace som den kommer att se ut uppifrån. I stället för aluminium blir det ett svenskt material som heter Terrazzo. Enligt Fredrik Wretman var det viktigt att välja ett material som tål väder och vind i Sverige. Konstverket/bänken gjuts dock i Italien.
Foto: Anette Wiik

– Det var ganska självklart vad jag skulle göra, så jag skickade en ritning efter bara någon dag, berättar Fredrik.

Skänker bänken

Det är dock inte Värnamo kommun som är beställare av verket, utan Nivika Fastigheter AB, som fick frågan från Karin Lundh om de inte kunde tänka sig att sponsra bänk nummer två.

– Jag tycker det är roligt att det inte var ett direkt möbel- eller designföretag som kom in och ville sponsra bänk nummer två, säger Lars Alkner.

Annons

Företaget skänker Peace till kulturnämnden som i förra veckan tackade ja till att ta emot gåvan. Ägarna Niclas och Viktoria Bergman har valt formgivaren och även platsen där Peace ska placeras. Platsen är en liten udde i Lagan längs med den nya sträckningen genom kohagen.

Fredrik Wretman har varit på plats två gånger och han säger att han gillar platsen där det åtta ton tunga konstverket ska placeras.

– Den avskilda platsen är en perfekt plats för fred och frihet.

Den 26 maj kommer Peace att vara på plats för då ska bänk nummer två invigas. Fredrik Wretman kommer att finnas där, men även hans son Arvid Wretman som kommer att stå för musiken.