De senaste dagarna har hela övervåningen i Glashuset varit full av sammankopplade datorer. 110 personer har tagit med sig datorn för att delta under Nitroxy24, utöver det har runt 70 kommit dit för att delta i aktiviteter och testa konsolspel. I expodelen finns bland annat nya konsolen Nintendo switch, Xbox, Nintendo Wii och Playstation 4. Det finns också ett e-sportsrum med VR-spel.

– Det är jättepopulärt att bara känna på och testa hur det är, säger Edvin Ambrus, huvudansvarig.

Förutom att spela har deltagarna också kunnat delta workshops och pyssel med cosplaytema. Dessutom har man i år ett dj-rum med dj:n Lton, Isaac Lundgren. Deltagarna har även haft möjlighet att bowla och gå och simma och har kunnat testa koordinationen under en dansworkshop med dansläraren Johan Lööf.

Annons

– Det är ju den här hälsobiten vi vill jobba med också. Annars har vi försökt vara utomhus så mycket som möjligt.

Förutom att aktivera deltagarna fysiskt vill Nitroxy också fokusera mer på integration. Under förra året fick man 200 000 kronor från kommunen och runt 100 000 från föreningen Sverok i integrationsbidrag. De har använts till utrustning, som lånedatorer för dem som inte har egen dator. Dessutom har man ordnat flera tv-spelskvällar med tolkar på plats. Det har genererat besök från flera HVB-boenden, den här gången har man till och med en från ett boende med bland arrangörerna.

– Vi har nått den gruppen, men inte så mycket som vi vill, säger Edvin Ambrus.

En annan grupp som föreningen vill nå ut till mer är tjejer. En del i det är att man under våren arrangerar flera tv-spelskvällar för bara tjejer. Den här gången har bara ett fåtal tjejer tagit sig hit med egen dator, däremot är det flera som kommit på besök och deltagit i aktiviteter eller testat konsoler. Sara Andréasson är med och arrangerar för första året.

- Det är roligt, det är positiva människor och positiv stämning.

Hon tycker att det är helt rätt att fokusera mer på tjejer.

– Det tycker jag är jättebra, det har ju blivit stämplat att det bara är för killar. Det var en mamma som kom fram och tyckte att det var bra att vi var några tjejer här, så hennes dotter kunde komma till mig om det var något. Margarita Zouridis är på Nitroxy tillsammans med sina killkompisar som hon brukar spela med.

– Det har varit roligt. Jag har knappt sovit, det börjar kännas nu, säger hon.

Vad tycker du om att det är så få tjejer här?

– Det är synd, det skulle vara kul med mer tjejer.

LÄS MER: De spelar dygnet runt

Lan