I de tre kommunerna Gislaved, Gnosjö och Värnamo finns det omkring 15 olika anläggningar där flyktingar bor. Dels finns det så kallade evakueringsplatser dit asylsökande kommer i väntan på att komma in i det ordinarie systemet. Ett sådant boende är klubbstugan i Nissafors ett annat är Prostsjöns campingstugor inne i Värnamo.

Dels finns det asylboenden, dit den asylsökande flyttar efter att ha registrerats. Ett sådant boende är High Chaparral i Gnosjö kommun.

Dels finns särskilda boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Vaktbolag

Under hösten har flera flyktinganläggningar utsatts för attacker av olika slag. Bland annat har en brand anlagts på ett av de tre boenden i Värnamo för ensamkommande flyktingbarn.

För att skydda flyktingarna har både Migrationsverket och kommunerna anlitat vaktbolag. I vissa fall har även polisen satt in extra bevakning.

Säkerhetsgrad

— Vi bedömer säkerhetsgraden utifrån olika faktorer, förklarar Migrationsverkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall.

Annons

Det som avgör är till exempel om det finns en hotbild eller om det är en anläggning som ligger långt från närmaste polisstation.

Egen vakt

Tidigare i år slöt Migrationsverket ett centralt avtal med vaktbolaget Securitas om rikstäckande uppdrag. Bland annat bevakar vaktbolaget det kommunala evakueringsboendet i Värnamo.

— Graden av bevakning sker i dialog mellan oss och kommunerna eller entreprenörerna, förklarar Karum Bergvall.

High Chaparral i Gnosjö kommun har också bevakning, men det har inte gått genom Migrationsverket.

— Vi har inget vaktbolag, utan vi har själva anställt vakt, berättar Emil Erlandsson på västernanläggningen.

— Vi har inte ens frågat om möjligheten av vaktbolag kan anlitas, tillägger han. Det är så många som ska bo här att vi själva valt bra säkerhet.

70 miljoner

Värnamo Nyheter har begärt ut fakturorna från alla vaktbolag som anlitats för att skydda flyktinganläggningar i landet och som betalas via Migrationsverket.

Av de räkningar som inkommit till början av december i år toppar Securitas med 56,6 miljoner kronor. Därefter kommer många mindre bolag eller kommuner och entreprenörer som valt egna lösningar. Totalt har det hittills i år kostat drygt 70 miljoner kronor att skydda flyktingarnas boenden i Sverige.