Det var i slutet av 2010 som den då 33-åriga kvinnan dömdes till livstids fängelse av Göta Hovrätt. Kvinnan ansågs skyldig för mord på sin mamma – och hennes väninna.

Fallet fick stor uppmärksamhet under rättsprocessen eftersom morden var maskerade att se ut som om det var självmord. Kvinnan greps av polisen först efteråt och det visade sig att hennes drogberoende hade en stor del i händelsen.

I januari 2011 meddelade Högsta domstolen att man inte tänkte ta upp ärendet. Kvinnans livstidsstraff stod fast.

Annons

I dag, fem år senare, berättar Värnamokvinnan om sitt liv i fängelset på Hinseberg. Det är i en intervju med Metro som hon berättar att hon inte ”romantiserar droger längre”, att hon är ren från droger sedan ett och ett halvt år tillbaka och att hon inte var ”klar i huvudet” vid tiden för händelserna.

– Hade jag inte åkt in hade jag förmodligen inte levt i dag. Jag hade knarkat ihjäl mig, säger hon till tidningen.

På frågan om hon anser sig själv som samhällsfarlig, hon sitter inspärrad med högsta säkerhetsklass på anstalten, blir svaret ”inte nu längre”.

Enligt Metro har Värnamokvinnan först 2020 – om fem år – rätten att söka en tidsbestämd frigivning. Tills vidare tar hon en dag i taget, berättar hon.

– Jag vet inte hur lång tid jag kommer att sitta, därför tänker jag inte så mycket på framtiden. Men när jag väl kommer ut ser jag fram emot de enkla sakerna, som att inreda ett mysigt hem eller att gå ute i naturen i stället för att bara gå runt på ett och samma inhägnade promenadområde, säger hon.