Det är i ett avslöjande av DN.se som det framgår att fjärstyrda farkoster - så kallade drönare - har stört militära flygövningar i Sverige i år.

Det var under den årliga övningen Swenex som en eller flera drönare ska ha flugit över landningsbanorna, så att övningarna har fått skjutas upp till dess att luften varit fri.

— Vi kan bekräfta observationerna. Men vad det var, och i vilken omfattning, det är ingenting vi går in på, säger Jesper Tengroth, till Dagens Nyheter.

Annons

Vem det var som låg bakom drönarna är oklart, men de farkoster som observerats över Swenex hade positionsljus som syntes i mörkret, enligt uppgifter till DN. Det faktumet har lett till spekulationer att en främmande makt kan ligga bakom farkosterna, i syfte att uppvisa att de har kapacitet att i detalj följa det svenska försvaret.

Enligt andra uppgifter till DN så ska de svenska militära enheterna vid övningen bytt ut sin övningsammunition mot skarpa skott för att oskadliggöra drönarna, men de ska aldrig ha öppnat eld.

— Vi anpassar oss alltid efter gällande hotbild, men vilka åtgärder som vidtogs går vi inte in på, säger Jesper Tengroth om uppgifterna.

För Hagshults del så gjordes observationer om en drönare under flygvapenövningen den 2 - 6 september i år. En drönare ska där ha flugit in över flygbasen, och orsakat tillfälligt stopp för flygningar.

— Vi kan bekräfta en observation i det området, säger Jesper Tengroth till DN.se.

Under söndagen ska även militär ha gripit en 33-årig polsk medborgare i närheten av Bålsta, norr om Stockholm. Där ligger Björnen/Grizzly, som är en av Sveriges största och mest skyddade berganläggningar för stridsledning av luftförsvaret. Mannen ska ha filmat och fotograferat och misstänkts därför för brott mot fotoförbudet.