Den vanligaste tiden i livet att lämna Sverige för att plugga, jobba eller resa tycks vara efter studenten. Tidningen har pratat med några av de unga vuxna som gjort allt från att vara reseguide på Rhodos till att påbörja en fyraårig juridikutbildning i Haag.

– Att bo utomlands ger inte bara inblick i en annan kultur, utan man lär sig även väldigt mycket om sig själv, säger Amanda Runebrant från Burseryd som tillbringade några månader som barnklubbsledare och guide i Kolymbia på Rhodos östkust.

Tålamod och engagemang viktigt

Att åka iväg en längre tid - om det så endast är för några månader eller för flera år - kräver en hel del förberedelse. En av de som har valt att flytta mer permanent är Annie Rydén från Reftele som numera studerar juridik i Haag i Nederländerna.

– Ansökningsprocessen var någorlunda enkel och lik Sveriges i flera aspekter, men räkna med att en längre flytt kräver framförhållning och organisation. Det kan vara till stor hjälp att gå med i lokala Facebooksidor för att få tips om allt från försäkringar och hyresrätter till den bästa pizzan i området, säger Annie Rydén.

Även Adina Löf från Öreryd har varit iväg en längre tid, närmare bestämt 12 månader som au pair i USA följt av en månad på resande fot.

– Ett tips är att börja med ansökan tidigt, speciellt om man som i mitt fall har en kronisk sjukdom (diabetes reds. anm.) där det krävs petnoga intyg för att man ska kunna få klartecken att åka. Det kan vara otroligt frustrerande, men ge inte upp! Var ärlig i din ansökan och prata med så många familjer som möjligt innan du bestämmer dig för en, säger hon och tillägger:

Annons

– Nu i efterhand har jag insett att jag var alldeles för ivrig att hitta en familj. Två veckor in i matchningsprocessen trodde jag att jag hade hittat min drömfamilj. Men oj, så fel jag hade! Väl där visade det sig att familjen inte var så bra som den hade framstått i våra samtal.

Några månader kan räcka

Likt Adina Löf åkte Hestrabon Lina Nilsson till USA. Hennes mål med resan var att tillbringa tre månader på en språkskola i Kalifornien.

– Jag åkte dit tillsammans med en vän för att förbättra mina språkkunskaper, men också för att uppleva något nytt. Vi var iväg i tre månader, vilket är den tid som får spenderas i USA på turistvisum. Genom att vara iväg en så pass lång tid kändes det som ett andra hem, säger hon.

Amanda Runebrant var också iväg en kortare tid, men hann även hon få ut mycket av vistelsen.

– Ett tips är att prata engelska trots att man i början känner att den är knackig. För mig tog det inte lång tid innan den blev en naturlig del av vardagen – och det har man ju med sig resten av livet, säger hon.

Tänk på ekonomin

Oavsett hur länge man planerar att vara borta är den ekonomiska aspekten viktig.

– Gör en budget! Det krävs för att kunna ha koll på till exempel matinköp – det blir dyrare än man tror. En budget är också bra för att kunna lägga undan pengar till andra resmål, shopping eller vad man nu vill göra, säger Lina Nilsson.

För de som funderar på utlandsstudier har Annie Rydén några ekonomirelaterade tips att dela med sig av.

– Lägg ner tid på att söka bidrag och stipendier; det finns gott om sätt att få hjälp med att finansiera utlandsstudier, säger hon och tillägger:

– Jag har till exempel reducerad studieavgift som EU-medborgare och flyger hem med ungdomsrabatt för samma pris som mina vänner åker tåg eller buss hem från Stockholm.

"Det värsta som kan hända..."

Ett återkommande tema i samtalen är att våga; de understryker vikten av att våga åka iväg, våga testa något nytt på plats och våga välja om.

– Jag lärde mig exempelvis hur man lyfter skorpioner på ett säkert sätt så att jag skulle kunna ta ut skorpionerna som krupit in i mitt rum. Det är något som jag aldrig ens skulle haft en tanke på att göra hemma i Sverige, säger Fanny Andersson från Gislaved som under några höstmånader volontärarbetade med djur och natur på Costa Rica.

Att våga kan innebära att göra något utan rädsla, men i definitionen av ordet ryms också att göra något trots rädsla.

– Jag hoppas att fler vågar göra liknande resor. “Det värsta som kan hända är att man behöver åka hem igen, och det är ju inte så himla dumt det heller”, var något jag fick höra många gånger under min sista tid i Sverige innan flytten till USA, säger Adina Löf.

Den oumbärliga listan för dig som drömmer om utlandet

Våga prata engelska trots att du i början känner att den är bristfällig. Det tar inte lå..

Den oumbärliga listan för dig som drömmer om utlandet

Våga prata engelska trots att du i början känner att den är bristfällig. Det tar inte lång tid innan den blir en naturlig del av vardagen.

Läs på om kulturen och hur man tar sig runt i landet på ett säkert sätt innan du åker iväg.

Räkna med att en längre flytt kräver framförhållning och organisation. Det kan vara till stor hjälp att gå med i lokala Facebook-sidor för att få tips om allt från försäkringar och hyresrätter till den bästa pizzan i området.

Lägg ner tid på att söka bidrag och stipendier. Det finns gott om sätt att få hjälp med att finansiera utlandsstudier.

Inse att utlandsstudier inte är lika glamorösa som en utlandssemester.

Kolla upp vilka tvättmöjligheter som finns innan du lämnar Sverige och utgå från det när du packar.

Innan du hoppar på en lång utbildning utomlands är det en god idé att resa iväg själv och testa något liknande under en kort period.

Gör en budget så att du vet att det finns pengar över till det lilla extra.

Packa rätt, men inte för mycket! Många har en tendens att alltid komma hem med mer kläder än när de åkte. Packa därför mindre för att kunna få plats med mer på hemvägen.

Ta reda på vilka regler som gäller i det land du ska åka till. Om du till exempel ska åka till USA bör du ha koll på att man måste ansöka om visum i god tid innan avresedatum.

Gör en bucket list och försök uppfylla alla dina drömmar när du väl är iväg.

Det behöver inte nödvändigtvis vara dyrare att plugga utomlands än i Sverige. Som EU-medborgare kan du till exempel få reducerad studieavgift.

Var sparsam, men inte snål! Vissa chanser får man bara en gång i livet, så var inte rädd för att spendera pengar på rätt saker. Spara ihop lite extra pengar innan du åker som du sedan kan använda vid speciella tillfällen.

Att vara au pair kan överlag vara mycket tuffare än man tror att det ska vara. Man jobbar otroligt mycket och därför är det viktigt att ta tillvara på sin lediga tid.

Försök att leva i nuet och njut av äventyret. Alla platser är unika och på varje ställe kan man hitta något fantastiskt och fint att bära med sig resten av livet.

Ta med en extra varm tröja eller ett extra par regnbyxor om du åker till ett land med långa regnperioder.

Skaffa nya vänner – det är en dröm att ha människor i olika länder att åka och hälsa på.

Lindra din hemlängtan genom att tänka att personerna hemma finns kvar och att allt kommer att vara precis likadant när du kommer hem igen som när du åkte.

Om du inte skulle trivas i din värdfamilj kan du göra ett nytt försök med en annan familj.

Att åka med en organisation när man volontärarbetar för första gången kan vara bra eftersom man får en kontaktperson som man alltid kan få hjälp av om man har frågor eller problem under resans gång.

Våga göra saker som du inte kan göra på hemmaplan.