I fredags slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom att en drönare med kamera är en övervakningskamera. Rättsprocessen drevs av Datainspektionen som pekade på att drönarkamerorna kan användas i fel syfte, att övervaka enskilda personer. Med domen i ryggen kommer det i framtiden att krävas tillstånd enligt kameraövervakningslagen. För att få ett tillstånd, som ska utlysas av länsstyrelsen, måste syftet med fotograferingen vara att "förhindra, utreda eller avslöja brott samt att förebygga olyckor". All annan fotografering med drönare är därmed förbjuden.

Branschorganisationen UAS Sweden reagerade direkt.

– Domen tar död på en hel bransch i ett slag. En bransch som sysselsätter många och omsätter många miljoner varje år vilket kommer att märkas i statskassan. Vi hade inte i vår vildaste fantasi trott att det här skulle kunna bli utfallet, säger ordförande Gustav Gerdes till Aftonbladet.

”Väldigt tråkigt”

Drönare har använts för fotografering inom flera yrkeskårer. Några av grupperna är mäklare, journalister och lantmätare.

Pär Grännö, fotograf på Jönköpings-Posten, har använt drönare på sin fritid, några gånger har han sedan publicerat dessa bilder i tidningen.

– Domen har väl kommit för att folk missbrukat denna typ av fotografering. Men jag tycker det är väldigt tråkigt att inte ens få använda detta i reportageform.

Annons

– Min önskan och förhoppning är att det på något vis ska ändras, säger Pär Grännö.

En som driver eget företag där drönare används i syfte att fotografera är Håkan Wetterö från Jönköping. Hans företag Photowe får ett tiotal uppdrag varje månad där drönare används nästintill varje gång. Det kan röra sig om att fotografera bröllop eller nyhetshändelser från ovan, bland annat Huskvarnabranden i våras.

– Jag tror det här handlar om att man är orolig att vissa bara filmar hejvilt, säger Wetterö.

Hoppas på ändring

Han tycker att det är bra att drönarfotograferingen stävjas, för att få bort de oseriösa. Men att dra det så här långt, det är för hårt.

– Det blir förödande för branschen. Det måste ju vara skillnad på professionellt filmande och de som inte är seriösa, säger Håkan Wetterö.

Han sätter nu sitt hopp till att branschorganisationen fortsätter kämpa i frågan, att någon form av överklagande kommer att göras. Wetterö nämner som exempel att det är enklare att övervaka något med en vanlig kamera.

– Du kan övervaka mycket mer effektivt med en telefon än med en drönare. Jag tror inte att sista ordet är sagt.