Tidningen har tidigare belyst att det råder stor brist på fotbollsdomare på Höglandet. Och under den här säsongen har det blivit allt värre.

Olika incidenter under olika matcher har fått flera domare att lägga visselpipan på hyllan och gemensamt för alla är att det är glåpord och bristande respekt från spelare och publik som fått dem att ta det beslutet.

– Det är av den anledningen personer lägger av med det här. Vi försöker övertala dem att inte ta åt sig av det som sägs men man får tyvärr höra många saker som inte är speciellt vackra, förklarar Svensson.

”Oacceptabelt”

Tidningen har varit i kontakt med flera fotbollsdomare på Höglandet och samtliga menar att det blivit en helt oacceptabel nivå på kritiken mot domare.

– Klimatet för en fotbollsdomare är helt oacceptabelt, säger en av domarna.

En annan har dömt fotboll i runt tio år men valde att avsluta domarkarriären mitt under en match när spelare och publik stod för rena kränkningar.

– Jag kommer inte döma någon mer fotboll, det finns inte en chans. Åtminstone inte förrän respekten har kommit tillbaka.

Har respekten för domare blivit sämre de senaste åren?

– Nej, det har faktiskt varit samma skit hela tiden. Vissa klubbar har respekt och sköter det jättebra medan respekten från andra klubbar är noll.

En av domarna vi pratat med är djupt orolig för smålagsfotbollens framtid.

– Det är redan svårt att rekrytera domare som det är. Och vem vill egentligen utbilda sig för att bli domare när man får höra det ena riktigt fula glåpordet efter det andra från spelare, ledare och publik?

Även Bo-Göran Svensson är djupt oroad och förutser en kris för lagen i de lägre divisionerna redan till nästa säsong.

Spel utan domare?

– Förhoppningsvis kan vi genomföra hösten. Men redan inför nästa säsong ser det riktigt magert ut, förklarar han.

Bo-Göran Svensson förklarar att han, som utvecklingen med antalet domare ser ut, ser en framtid där det helt enkelt inte kommer finnas domare att skicka till matcher i de lägsta divisionerna för herr- och damlagsfotboll.

– Jag tror mycket väl att det kan bli så att matcher i lägre divisioner tvingas spelas utan domare om det inte görs något, förklarar han.

Svensson har funderat en hel del på problemet och har en lösning som han tror på.

– Det måste göras något från förbundshåll och mitt förslag är att förbundet har som krav på varje förening att se till att ta fram en domare, det måste finnas någon på varje ort som kan tänka sig att döma. Det är synd att behöva tvinga folk till det, men jag tror tyvärr det är enda chansen att ha domare på lägre nivå även i framtiden.