Kul men lite nervöst, så sammanfattar Annie Carlsson, Hanna Hellström och Edin Curkic känslan inför måndagens uppdrag i riksdagshuset. Då får nämligen 349 gymnasieungdomar från hela landet möjlighet att föra fram sin åsikt till ministrar i riksdagshuset när Ungdomens riksdag anordnas. Tre av dessa är alltså Annie, Hanna och Edin, som går andra året på naturvetenskapsprogrammet på Gnosjöandans Kunskapscentrum, GKC.

Har skrivit en motion

Ungdomens riksdag

Under hösten har 115 gymnasieklasser skrivit motioner och förberett debattinlägg. Måndagen..

Ungdomens riksdag

Under hösten har 115 gymnasieklasser skrivit motioner och förberett debattinlägg. Måndagen den 29 januari kommer 349 elever till riksdagen för att representera sina klasser. Där kommer eleverna att diskutera klassernas motioner och debattera i kammaren, samt få möjlighet att ställa frågor till ministrar i regeringen.

I år medverkar följande ministrar:

Finansminister Magdalena Andersson

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström

Försvarsminister Peter Hultqvist

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke

Källa: riksdagen.se

Med sig från klassen har de en motion och ett debattinlägg. Motionen, som i år ska handla om demokrati, har klassen skrivit gemensamt.

Annons

– Vi har ett förslag om att en lokal politiker ska komma till klassen och ha en öppen dialog med oss och att de ska kunna ställa frågor till oss om sådant de ska besluta, berättar Annie.

Känner ni att unga kan påverka politiskt?

– Det går väl, men då måste man anstränga sig och hitta rätt person att prata med, säger Edin och lyfter fram att det därför är bra om lokalpolitiker besöker skolorna.

Ska tala i riksdagen

Alla i klassen fick också skriva var sitt debattinlägg, om yttrandefrihet eller inflytande. Till slut blev det Hannas debattinlägg, om yttrandefrihet, som valdes ut och som hon ska läsa upp för de andra deltagarna och medverkande ministrar. Totalt kommer fem ministrar, samt talmannen, att finnas på plats.

– Jag skrev om att jag inte tycker att yttrandefriheten ska begränsas, för då går man tillbaka i tiden. Det ska bli kul, men jag är nervös för att jag ska tala inför så många personer, berättar hon.

Kan ni själva tänka er att engagera er politiskt?

– Jag känner att jag skulle det, men jag vill se nu hur det är och om det är något för mig, säger Annie och får medhåll av Hanna och Edin.