Magnus Sundberg heter mannen bakom magasinet eyewitness.nu. Han har en lång karriär som bildjournalist bakom sig där han framförallt arbetat som fotograf på Göteborgsposten. Innan nedskärningarna på tidningen var ett faktum fick han erbjudande om avgångsvederlag och tog det. Nu arbetar han med att med hjälp av bilder skildra aktuella platser och händelser och kan gå lite djupare än den vanliga nyhetsjournalistiken han tidigare arbetat med. Till det senaste numret har han valt att fokusera på Sverige, och Gnosjö.

— Jag ville ta temperaturen på Sverige mellan två val och fokusera på de frågor jag tror är aktuella då, säger Magnus Sundberg.

Varför det blev just Gnosjö har sin förklaring i att det är ett begrepp som svensken, oavsett vad hen bor, har ett förhållande till.

Annons

— Jag pratar med folk i Umeå, Piteå och Luleå och alla har en klar bild av vad Gnosjö är. Det har man inte av andra ställen. Säg Filipstad, folk känner inte igen det på samma sätt, säger han.

Vad är det då för bild folk runt om i Sverige har av Gnosjö kommun.

— Arbete, arbetstillfällen och en optimistisk mentalitet.

De valfrågor Magnus Sundberg misstänker kommer vara heta när svensken går till valurnorna 2018 är frågor som rör arbete, skola, bostäder och integration. I Gnosjö har han kunnat undersöka samtliga av dessa.

— Gnosjö är som ett Sverige i miniatyr och de frågor som är aktuella i större städer är sådant man pratar om i Gnosjö också. Skillnaden är att det i en mindre kommun är lättare att gå från tanke till handling i många av de utmaningar som vi ställts inför, säger han.

En sådan utmaning han nämner är integrationen vilken Gnosjö har en lång erfarenhet av.

I Gnosjö har han besökt företag, fritidsgårdar, kyrkan, buddhisttemplet. Under sitt arbete med magasinet har han slagits över, inte vad som skiljer de olika platserna åt, utan vad de har gemensamt.

— Ju mer jag reser upptäcker jag hur lika människor är. Det finns stora likheter mellan exempelvis Istanbul och Gnosjö. Samma personligheter och egenskaper, oavsett samhällsklass, säger Magnus Sundberg.

Numret om Gnosjö kommer ut om ett par veckor.