VN har tidigare rapporterat om industrilokalerna i Gnosjö som Jano Fastighets AB vill hyra ut. Migrationsverket har dragit sig ur då de inte anser att behovet för ett asylboende är stort längre. Nu vill ägaren Fredrik Norén bygga om lokalerna till lägenheter.

– Lokalerna ligger ju väldigt bra till i Gnosjö, centralt och med fin utsikt, så de skulle passa bra till någon form av boende, säger Fredrik Norén, vd för Jano Fastighets AB och tillägger:

– Dessutom blir det väldigt kostnadseffektivt, speciellt om man jämför med nybyggnation som väl inte går att räkna hem i Gnosjö.

Svalt intresse från kommunen

Annons

Fredrik Norén berättar att han är på jakt efter en samarbetspartner som kan dra igång ett ombyggnadsprojekt, då han själv arbetar i Oslo. Men än har han inte fått napp på någon lokal aktör som vill samarbeta eller överta industritomten.

– Jag har även haft en del kontakt med kommunen, som ju säger sig ha brist på både bostäder och lokaler, men intresset därifrån har varit svalt. Det är märkligt eftersom ett iordningställande av lokalerna utifrån deras behov skulle gå snabbt och vara billigt, säger han.

Inte aktuellt med inköp

Kristine Hästmark (M), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen berättar att det inte är aktuellt med ett inköp av industrilokalerna.

– Vi har beslutat om nya lägenheter på Åkeritomten, så det är fokus nu. Vi får inte glömma att Järnbäraren är ett litet bolag som ska mäkta med. De ska påbörja första etappen av Åkeritomten samtidigt som de bygger i Hillerstorp och planerar av ny familjecentral i Gnosjö, säger Kristine Hästmark.

Markus Kauppinen (S), oppositionsråd, håller med.

– Det är för mycket att göra där för att det ska kunna bli bostäder, det passar inte in i vår plan. Det är bedömningen Järnbäraren och vi har gjort, säger han.

– Men vi välkomnar verkligen privata aktörer. Vi ser positivt på om det skulle bli lägenheter i industrilokalerna, det behövs alltid fler bostäder, säger Kristine Hästmark.