I samband med skogsbränderna som har härjat i Sverige i sommar har deltidsbrandmännen åter hamnat i fokus. På flera håll i landet har det rapporterats om ett ökat intresse för att bli deltidsbrandman. Men inom räddningstjänsten Gislaved/Gnosjö har man inte sett någon sådan effekt.

– Det är lite för tidigt att säga vad vi får för effekt av det i vår lokala rekrytering, för händelserna är ju så pass nya, säger Johan Rönnmark, enhetschef och ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten Gislaved/Gnosjö, men säger samtidigt att det oftast är de som arbetar ute på de olika stationerna som först kommer i kontakt med intresserade.

"Man har ju märkt att folk är mer nyfikna och ställer mer frågor, men sedan om det är mer folk som har sökt vet jag inte", säger Daniel Lund, styrkeledare i Smålandsstenar.
Foto: Peter Feurst

"Inget uppsving"

Daniel Lund, som är styrkeledare vid räddningstjänsten i Smålandsstenar, tycker att nyfikenheten har ökat i samband med de stora skogsbränderna, men kan inte svara på om fler verkligen har anmält sitt intresse.

– Vid sådana större händelser blir det alltid mer uppmärksamhet. Man har ju märkt att folk är mer nyfikna och ställer mer frågor, men sedan om det är mer folk som har sökt vet jag inte, säger han.

Linus Sandberg, styrkeledare vid räddningstjänsten i Gnosjö, har inte märkt av något ökat intresse:

– Det har det inte direkt blivit, det är väl inget uppsving. På Gnosjö station har vi det förhållandevis bra, men det är inte en lätt sak att rekrytera brandmän, menar han.

"Blev en negativ klang"

Linus Sandberg, styrkeledare i Gnosjö, tycker att debatten om det kritiserade kollektivavtalet har gett yrket ett negativt rykte.
Foto: Peter Feurst

Han tycker att de senaste årens debatt om det kritiserade RiB 17, kollektivavtalet för räddningspersonal i beredskap som bland annat reglerar ersättningen, har bidragit till svårigheterna med att rekrytera deltidsbrandmän, och att det har gett deltidsbrandmannayrket ett dåligt rykte:

Annons

– Min personliga åsikt är att debatten inte fördes på rätt sätt. Det blev så mycket smutskastning efter att avtalet skrivits och det blev en negativ klang i det. Det finns bitar i avtalet som jag inte trivs med, men ett avtal är ju en kompromiss, menar han och fortsätter:

– Jag tycker ändå att det är värt att arbeta som brandman. Man gör det för att man har ett kall och det är ett fruktansvärt bra sätt att utvecklas som människa och hjälpa samhället, säger Linus Sandberg, som liksom Daniel Lund, var en av dem som hjälpte till vid släckningsarbetet i Trängslet och Bräcke.

Fler utbildningsplatser

Efter sommarens skogsbränder har regeringen meddelat att man tänker satsa mer på räddningstjänsten. Bland annat vill man fördubbla antalet utbildningsplatser för räddningstjänstpersonal.

Kommer det att hjälpa?

– Det hjälper ju inte om du så skapar 10 000 utbildningsplatser, du måste fortfarande ha människor som vill jobba med det. Det är jättebra att man satsar på det, men det är inte bara att skjuta till utbildningsplatser, säger Linus Sandberg.

Räddningschef Johan Rönnmark menar att det kan ha en viss effekt:

– Jag tror att det kommer att hjälpa utifrån det att det förhoppningsvis kommer bli snabbare att komma iväg på skola och det tror jag är väldigt bra. Men när det gäller att rekrytera lokalt handlar det mycket om att man känner en vilja att ställa upp för sin bygd.

Några intresserade

Som tidningen tidigare har skrivit om är det särskilt stor brist på deltidsbrandmän i Smålandsstenar, vilket har lett till att bemanningen har fått sänkas. Johan Rönnmark berättar att läget inte har förändrats, men att man har fått in några intresseanmälningar:

– Så vitt jag vet är det några intresserade dit. Enligt min erfarenhet har det alltid varit någon station som har svårt med bemanningen, men det kan vända väldigt fort. Det kan komma tre stycken på ett bräde, men det kan också ta flera månader. Men jag ser positivt till att vi kan rekrytera folk, för det har vi lyckats med tidigare, säger han och avslutar:

– Vi vill gärna se fler som söker. Man behöver en bra inställning och bra grundfysik, men man behöver inte vara toppatlet.