En av de semlesugna på fettisdagen var Thomas Bengtsson, som köpte hem semlor från Bernts konditori, till sig själv, hustrun och en vän.

– Det är en självklarhet. Det händer en gång om året, säger han.

Så du har inte ätit någon semla tidigare i år?

– Nej, absolut inte. Det är lika heligt som högmässan. Det är en tradition sedan jag var barn att vi fick en semla.

Det blir ingen specialsemla då?

– Det blir den vanliga, inga nymodigheter, konstaterar han utan att tveka.

Tusentals semlor

Under den tidiga förmiddagen verkade de flesta tycka att det var lite för tidigt att mumsa i sig det söta bakverket, men en hel del hämtade kartonger med semlor till kollegorna på olika arbetsplatser.

– Det är fullt upp. Jag kom hit halv sex och är här tills vi stänger, säger butikschef Sara Öberg.

Hon berättar att man har laddat upp med 3 500 semlor i Gnosjöbutiken dagen till ära. Av dessa är omkring 1 800-1 900 semlor beställda av företag och andra. Och framåt eftermiddagen kommer det fler som vill fika på själva konditoriet.

– På morgonen är det mycket personal från företag som hämtar semlor. Sedan är det vid fyra, när folk går hem från jobbet, som man kommer för att fika. Det är kul att det varierar under dagen, vad det är för kunder.

Annons

"Trappas av"

Förutom varianter av den klassiska semlan, som sockerfria, veganska, gluten- och laktosfria semlor, säljer man inga specialvarianter, berättar hon:

– Det är den traditionella semlan som gäller. Semlan är ju Gnosjös stolthet, konstaterar hon lite skämtsamt.

Föga förvånande är det flest som vill äta semlor på fettisdagen, men efter det är säsongen inte riktigt över:

– Det trappar av lite efter i dag. Vi säljer semlor ett par veckor till, men hur länge är inte bestämt. Det är kunderna som bestämmer.

En "temla" för Ture

En av dem som inte tyckte att det var för tidigt att äta semla på förmiddagen var Ture Sventon från Åke Holmbergs böcker om den fiktiva privatdetektiven, just i dag gestaltad av Emil Svensson från biblioteket.

– "'Ska de vara fyllda?' 'Naturligtvis ska de vara fyllda'", läser han från en av böckerna om Ture Sventon och hans förkärlek för "temlor", innan det är dags att hugga in i semlan.

Biblioteket anordnade nämligen "Temmeldag" med samlingar både på Bernts och på biblioteket. På biblioteket blev besökarna också bjudna på minisemlor.

– Det blir som en liten munsbit. Jag tycker inte man brukar orka äta en hel semla, konstaterar bibliotekschef Kristina Gernes.