Gränserna mellan konstarterna och andra former för uttryck är flytande.

Så är det med Rutan på Flanaden mitt i hjärtat av Värnamo och den tillhörande utställningen på Vandalorum. Här samsas "gatukonst" med installationer, video och så småningom biofilm och kanske ytterligare uttrycksformer.

I mitten av mars satt filmregissören Ruben Östlund och filmproducenten Kalle Boman och pratade med representanter för Vandalorum och Värnamo kommun.

Det fanns en idé om att skapa en ruta ute i verkligheten, dit människor kan söka sig för att be om hjälp eller få en fredad zon. En vädjan till omgivningen om solidaritet, stöd eller annan hjälp. I lördags invigdes den fysiska rutan och utställningen.

– Nu är vi redan framme! Det har gått otroligt snabbt, säger Ruben Östlund.

I sitt tal vid invigningen påminde Ruben Östlund om att vi alltmer stängslar in oss. Vi bygger murar och släpper inte in vem som helst. Vi tar endast ansvar för det som finns innanför.

Inte minst utställningen på Vandalorum tvingar betraktaren att kliva in i ett sammanhang där man måste rannsaka sig själv.

Annons

Litar vi verkligen på andra? Vilka i så fall? Utställningen sätter fingret på våra ömma punkter, mitt i ögat eller i magen. Vi kan inte vika undan.

Hela natten innan lördagen arbetades det med utställningen. Kalle Boman fick inte en blund. Lada nummer ett på Vandalorum är en stor installation. Den väldiga rymden under taket utnyttjas maximalt. Personer med höjdskräck ska nog tänka sig för ett par sekunder innan man anträder de trappor som monterats upp.

Redan vill själva entrén får besökaren välja väg: Känner vi tillitt till våra medmänniskor eller inte? Efter valet får man ta konsekvensen av sitt svar.

Inne i utställningshallen svävar en fyrkant - Rutan - över superkontinenten. Var finns den fredade zonen?

Det här är början till något nytt. Förmodligen en ny film av Ruben Östlund.

– Rutan i Värnamo kan komma att ingå i en planerad film. Vi får se, säger han.

Närmast på tur att få varsin gaturuta är Stockholm och Göteborg. Men Värnamo är alltså först.

– Här finns ett stort engagemang, Värnamo är bra, det är drag här, konstaterar Kalle Boman.