Fredagen den 11 augusti avslutades hockeyskolan i Movalla ishall i Skillingaryd. Den kunde genomföras trots ett hotande problem med avfuktningsanläggningen.

Läs mer: Movallas mångåriga hockeyskola i fara

Därefter var man tvungen att ta till mer drastiska åtgärder.

— Åtgärderna var tänkta att vara avklarade på tre veckor så att vi skulle kunna vara på is den 1 september. Men färdigställandet har blivit fördröjt, först tre dagar och nu fram till det senaste beskedet: Senast den 22 september, berättar hockeysektionens ordförande, Jörgen Malmklint.

Följden för SIS har blivit att man har fått åka till andra kommuner för att kunna träna inför säsongsstarten. Främst gäller detta för A-laget och juniorlaget, vars spelsäsonger startar först.

— Vi packar in oss i bilar, lägger utrustningen på släpkärror och åker till Huskvarna, Norrahammar eller Sävsjö. Oftast är det sent på kvällarna när hemmalagen har tränat färdigt.

Just detta gör att några resor inte är att tänka på för de yngsta som ska upp i skolan dagen efter.

Annons

Åtgärderna som görs är främst att byta kylmediet i rörsystemet från saltlösning till en blandning av ammoniak och vatten. Detta förenklar bytet till en ny avfuktningsanläggning, som innehåller samma blandning.

— Vi passar även på att byta ut rostangripna rör, vilket ska vara klart i dagarna. Kylmediet ska vara på plats under nästa vecka och isen ska vara klar på fredag den 22 september, berättar kultur- och fritidschefen Göran Svensson.

Han berättar också att en ny stationär avfuktningsanläggning ska installeras under oktober. Fram till dess används en mobil anläggning.

— Förhoppningsvis ska det bytet inte påverka isen och möjligheten att träna och spela, säger fritidschefen.

Tidsplanen gör det lite svettigt för SIS, som har skickat ut inbjudningar till en cup för 06:or efterföljande lördag.

— Den cupen är en jätteviktig inkomstkälla för oss. Vi säljer mat och lotter och får in avgifter som betalar för en del av verksamheten, säger Jörgen.

Vad beror då förseningen på?

— Det är nog en kombination av flera faktorer. De som ska installera säger att det är svårt att få fram kylmediet, det tycks också handla om en felbedömning av vad som behövde göras, dålig upphandling kanske, säger Jörgen Malmklint.