De är konkurrenter, men ändå inte.

– Vi står för olika delar av samma process, förklarar Bengt Rimark, vd för Rapid Granulator i Bredaryd som är världsledande inom sin nisch plastkvarnar.

Wemo, Rapid Granulator och KD Feddersen ser värdet av att samarbeta på småländskt vis. Nu tar de det småländska tänket ett steg längre och bjuder in till ett arrangemang som de valt att kalla 48 timmar av kunskap.

Lånad idé

– Idén har vi lånat av Värnamo Näringsliv och Värnamo Industriexpo, så man kan kalla detta för plastbranschens svar på industriexpo. Helst av allt hade jag velat vara med på industriexpo men tyvärr krockar den med en av våra största branschmässor., säger Torbjörn Egerhag, vd för K.D. Feddersen Norden.

Under 48 timmar ska kunderna på plats få uppleva samarbete på småländskt vis och samtidigt bli introducerade för ny teknik. Givetvis är det även ett gyllene tillfälle för arrangörerna att få träffa sina kunder i lugn och ro.

– Svårigheten att kommunicera med kunden är ju att vi aldrig har riktigt med tid, säger Bengt Rimark.

Annons

Först ut blir representanter från ett 30-tal finska företag som flygs in till Småland.

– Finland har ingen egen tillverkning av utrustning för plastindustrin., säger Olof Ståhl, vd på Wemo.

Väldigt mycket Mecka

Det finns här däremot.

– Det här är inte bara plastens Mecka, det är även maskinförsäljningens och tillverkningens, säger Torbjörn Egerhag, vars företag säljer plastråvaran och maskiner till tillverkningsindustrin.

Företagsbesöken kommer dessutom att varvas med seminarier med aktuella ämnen,

– Meningen med det här är att man ska åka hem med ett antal uppslag, säger Bengt Rimark.

På onsdagen åker de finska gästerna hem och på torsdag börjar en ny 48 timmar av kunskap, men då med svenska gäster. Då hoppas arrangörerna på besökare från hela landet. På schemat står då bland annat Nordenpremiär för en ny generation formsprutor, vilken kommer att presenteras av Gert Liebig, vd för Sumitomo Demag som är världsledande på formsprutor.

– Han kommer hit för att vi gör ett ordentligt arrangemang, säger Torbjörn Egerhag.