Det började i Finland med att Soldiers of Odin startade medborgargarden som patrullerade gator och torg.

Sedan har de spridits till andra länder i Europa. Gatupatrullerna anser att det har blivit farligare att vara ute på kvällar och nätter och att polisen inte gör sitt jobb.

I Sverige har det bildats liknande gatupatruller i till exempel Kalmar, Tranås, Helsingborg och Stockholm.

– Det här är en viral trend, de poppar upp överallt på sociala medier. Alltifrån Sverigedemokrater till nazister i Svenska motståndsrörelsen pratar om det här nu, förklarar Mathias Wåg i Researchgruppen.

– De säger att de ska försvara svenska kvinnor och sätta ensamkommande och asylsökande på plats, lägger han till.

Högerextrema forum

Researchgruppen är ett nätverk av frilansande skribenter och IT-kunniga som granskar de högerextrema i Sverige.

Fakta: Granskar högerextrema

Researchgruppen är ett svenskt nätverk av frilansande skribenter och IT-kunniga som startades 20..

Fakta: Granskar högerextrema

Researchgruppen är ett svenskt nätverk av frilansande skribenter och IT-kunniga som startades 2009.

De tongivande har haft en bakgrund i den autonoma extremvänstern.

Med hjälp av avancerade bearbetningar av användarkonton, e-postregister och databaser granskar de högerextrema i Sverige.

I december 2013 röjde Researchgruppen ihop med tidningen Expressen identiteterna på tusentals personer som skrivit anonymt på sidorna Avpixlat, Fria Tider och Exponerat.

2014 belönades sex medlemmar av Researchgruppen ihop med två medarbetare på Expressen med en Guldspade för detta avslöjande.

Annons

Enligt Mathias Wåg sprids idéerna om gatupatruller som en löpeld i vissa sociala nätverk.

– I alla högerextrema forum pratas det om det här nu. Det är på Avpixlat, Motgift och Svenska Motståndsrörelsen och bland fotbollsfirmor, främst Djurgårdens, berättar Mathias Wåg, som säger att han nu också ska titta på gatupatrullen i Värnamo.

– Deras fokus har förflyttats efter rapporterna om övergreppen i Köln vid nyår där asylsökande pekades ut. Tidigare handlade det om tiggare. Nu är ensamkommande flyktingpojkar och asylsökande det stora hotet, enligt dem.

Utmanar polisen

Gatupatrullerna har som mål att skrämma folk och ersätta polisen i vissa situationer.

– De har ett politiskt syfte och säger att polisen inte klarar att hålla ordningen. Man kan säga att de utmanar polisen när de säger att polisen inte längre kan upprätthålla sitt våldsmonopol.

– När polisen går ut och säger att de inte klarar situationen, som i Östersund, så finns gatupatrullerna som går in i rollen istället.

Än så länge har de inte synts så mycket på gator och torg. Det är bara i Kalmar och Stockholm de har patrullerat regelbundet, enligt Mathias Wåg.

– De utger sig för att patrullera på flera ställen, men det mesta av det är signalpolitik för att de vill ge sken av att de är större än de är, säger Mathias Wåg.