Två dramatiska operor kan nu avnjutas i Värnamo och det tack vare den nya tekniken med livestreaming som gör det möjligt. Det är ”The Medium” och ”Glare”.

Bakom föreställningarna står Riksteatern och Operahögskolan i Stockholm.

Rolf Gunnarsson, ordförande i Gislaved Värnamo Teaterförening, berättar att Opera Extravaganza egentligen skulle ha premiär i Gummifabrikens auditorium, och vara den första operasatsningen där.


Foto: Martin Hellström

Men eftersom auditoriets öppnande har fördröjts blir det inte så. Istället har föreställningen premiär i Spira för att därefter spelas en gång i Värnamo för att sedan gå vidare till Operahögskolan i Stockholm.

– Det här är spännande och jag hoppas att det är många som tar chansen att få uppleva riktigt bra opera, även om det är på ett lite annorlunda vis, genom livestreaming, säger Rolf.

Han berättar att sångarna kommer att finnas på plats i Värnamo medan orkester och dirigenten befinner sig i Kulturhuset Spiras konsertsal i Jönköping.


Foto: Martin Hellström

– Föreställningen ges i Gummifabrikens Livesal och i och med att sångarna använder headset för livestreamingen kommer det digitala och analoga ljudet tillsammans. Syftet är att undersöka möjligheten att i framtiden kunna turnera med operaföreställningar och musicalföreställningar även på mindre scener i landet.

Rolf berättar att detta ger mindre platser en helt ny möjlighet att erbjuda publiken stora artister.

Annons

– Vi har en väldigt trogen och bra publik som jag tror kommer att uppskatta detta. Det gör att de kan få en fantastisk upplevelse utan att bege sig till de större städerna, säger Rolf Gunnarsson och välkomnar till Livesalen på Gummifabriken i Värnamo den 24 april.

De medverkande är solister från Operahögskolan i Stockholm och Jönköpings Sinfonietta. Dirigent är Christian von Gehren Regi står Mårten Forslund för och som producent SMOT (Smålands Musik Och Teater) i samarbete med Operahögskolan i Stockholm och Riksteatern.