I år är det tre personer som får dela på Gnosjö kommuns kulturstipendium, nämligen Ingemar Lundberg, engagerad i Töllstorps industrimuseum, samt Conny Nilsson och Jan Petersson, som båda är verksamma på Hylténs industrimuseum.

– De ringde till mig och sa att jag, Jan och Conny ska dela på det. Jag tyckte att det var jätteroligt. Jag vet att folk har lämnat in nomineringar tidigare år, men nu blev jag snopen, för jag hade inte ens tänkt på det, säger Ingemar Lundberg när tidningen ringer upp.

Stort engagemang

Förutom att vara ordförande i Gnosjö hembygdsförening är Ingemar engagerad i ytterligare sex föreningar, bland annat Kävsjö hembygdsförening, Hylténsstiftelsen och Store Mosse.

– Nu när man är pensionär så hinner man ju med, konstaterar han.

Annons

Han berättar att han också blir inbjuden till olika sammanhang för att berätta om hur industrin växte fram i Gnosjö-trakten.

– Jag tycker att det är jättekul att berätta om hur det var förr, att tala om hur det var när industrin startade i Gnosjö. Det är roligt att de sätter värde på vad man gör.

"Oerhört värdefulla"

Vem eller vilka som får Gnosjö kommuns kulturstipendium utses av kultur- och utbildningsutskottet. Stipendiet delas ut som "stöd och uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga och kulturella områden till personer som gjort bemärkt insats". Förra året gick utmärkelsen till artisten Thomas Lundell.

I år lyder motiveringen: "Gnosjö kommuns kulturstipendium tilldelas Ingemar Lundberg, Conny Nilsson och Jan Petersson, verksamma vid Töllstorps industrimuseum och Hylténs industrimuseum, för deras idoga arbete med att förvalta och sprida Gnosjös kultur- och industrihistoria. Deras insatser har varit och är oerhört värdefulla så väl i grupp som individuellt. Tack vare dem får vi och kommande generationer möjlighet att bättre förstå bygdens historia och därmed vår samtid."

De tre stipendiaterna tilldelas 3 000 kronor var.

Fotnot: Värnamo Nyheter har även sökt Conny Nilsson och Jan Petersson.

LÄS MER: Så många kan få 2017 års kulturstipendium