– I Kris lämnar vi gamla lekkamrater bakom oss och bygger ett nytt liv, säger Reine Karlsson, ordförande i Kris i Värnamo.

Kungen och Silvia är stödmedlemmar

Kriminellas revansch i samhället, Kris, är en ideell förening där före detta kriminella o..

Kungen och Silvia är stödmedlemmar

Kriminellas revansch i samhället, Kris, är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.

Föreningen har funnits i Sverige sedan 1997.

Kris möter upp den som friges efter ett fängelsestraff. Den som friges och är motiverad till förändring behöver stöd och då finns Kris där.

För att kunna bli en fullvärdig medlem i Kris och få föreningens stöd krävs att man ställer upp på fyra honnörsord: hederlighet, drogfrihet, kamratskap och solidaritet.

Kris är ett komplement till de stödinsatser som samhället i övrigt har att erbjuda.

Verksamheten finansieras via bidrag, sponsorpengar och egna uppdrag.

Kris i Värnamo, som startade 2015, är en av 16 lokalföreningar från Umeå i norr till Malmö i söder.

I hela landet har Kris runt 5 000 medlemmar och 900 av dem är stödmedlemmar, däribland Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia.

KRIS finns även i Danmark, Finland, Vitryssland och Ryssland.

Källa: Kriminellas revansch i samhället, Kris

I en byggnad på Jönköpingsvägen 107 i Värnamo samlas varje dag ett gäng överlevare på övervåningen.

Det är där Kriminellas revansch i samhället, Kris, har sin föreningslokal.

Värnamo Nyheter träffar tre av de 23 medlemmarna i föreningen där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.

Det är ordföranden i Kris i Värnamo, Reine Karlsson, 53 år, Andreas Ericsson, 24 år och Martin Jeffries, 64 år.

Alla tre har varit knark- eller alkoholmissbrukare och dömts för olika brott.

"Det gamla livet sitter i ryggraden"

Andreas från Gävle och Martin från Sundsvall har nyligen flyttat till ett stödboende i Forsheda.

Den stora anledningen till flytten är att de vill bryta med sina gamla liv.

– Jag vill bort från folk i Gävle, de har dåligt inflytande över mitt liv. Om jag skulle flytta tillbaks skulle jag trilla dit igen, men här har jag ju kamratstödare i Kris, säger Andreas Ericsson.

– Jag vill komma bort från mina gamla minnen. Om jag hade bott kvar i Sundsvall så hade jag fortsatt med missbruk och brottslighet, förklarar Martin Jeffries.

– Det gamla livet sitter i ryggraden, man bör lämna sina gamla kamrater. Annars kommer man vara kvar i sina gamla beteendemönster, påpekar Reine Karlsson.

De här människorna har bestämt sig: de ska bli kvitt sitt missbruk och de ska inte halka in på den brottsliga banan igen.

Det är en mödosam väg att vandra, men på Kris får de kraft att lyckas tack vare gemenskap och stöd. Alla där förstår vad det handlar om, de har varit i ungefär samma situation.

Livsviktiga möten

Annons

Kris i Värnamo samarbetar dessutom med socialtjänstens vuxensektion i tolvstegsprogrammet.

– Ja, tolvstegsmodellen är vårt största verktyg, vi har möjlighet att erbjuda plats åt medlemmar på den socialmedicinska mottagningen i Värnamo där man använder tolvstegsmodellen.

Varje dag har Kris ett morgonmöte i föreningslokalen.

– Vi samlas på morgonen och går igenom vad vi behöver göra under dagen, det är livsviktiga möten, berättar Reine Karlsson.

– Det kan handla om att ta kontakt med myndigheter som kriminalvården och frivården. Sedan träffas vi senare på dagen och går igenom hur dagen har varit och hur det har gått.

Drogfri sedan 2007

Martin Jeffries är född i London, men hamnade i Sundsvall som femåring med sin familj. Han har testat de flesta droger och till och med använt LSD flera gånger.

Hans liv har varit rörigt, han har suttit i fängelse i omgångar för drograttfylla, inbrott och grov olovlig körning.

– Jag har nio barn med två kvinnor och jag har haft 50 jobb. På 70-talet var det ju lätt att få jobb även om man missbrukade, berättar han.

– Men nu har jag varit drogfri sedan 2007. Det är otroligt hur mycket Kris har betytt för mig, man har hjälpt mig med att bota min hepatit, med skuldsanering och med färdtjänst när jag behöver det.

Nu ska Kris i Värnamo försöka skapa jobb och sysselsättning åt sina medlemmar också.

– Vi hoppas att vi kan öppna en secondhand i gamla bankhuset i Forsheda om ett par månader, mitt emot tågstationen. Folk har skänkt kläder, böcker och dvd-filmer till oss, berättar Reine Karlsson.

Vill jobba med Kris

Andreas kan intyga att det är svårt att få jobb, trots att han har en viss erfarenhet av svetsning och att meka med bilar.

– När mitt brottsregister kommer fram så är chansen borta, då säger de nej direkt. Men jag vill jobba med Kris i resten av mitt liv, förklarar Andreas som har arbetspraktik på Kris i Värnamo.

- Vi är ute på mycket uppdrag på gymnasier och universitet och föreläser och vi har även besök här av studenter på Polishögskolan i Växjö. Men jag tror att det finns arbetsgivare i Värnamo som skulle vilja anställa våra medlemmar, vi går på rekryteringsmässor och försöker få in en fot, säger Reine.