Näringslivsutvecklare och starta-eget-coacher har säkert funderat över vad det är som gör en del människor till entreprenörer, medan andra avstår.

Fakta: Tre företagsamma svägerskor

Anna Claesson, 43, driver Jul-ljus, som hon tog över från tidigare ägare 2011.

Anna Lön..

Fakta: Tre företagsamma svägerskor

Anna Claesson, 43, driver Jul-ljus, som hon tog över från tidigare ägare 2011.

Anna Lönngren, 42, behöll flicknamnet, driver Hoks naturcamping, som hon tog över efter svärmor Edith Claesson 2013.

Carin Wilhelmsson (heter Anna i andranamn), 42, startade Leva Café & Hemma 2014. Uppväxt på gården Österskog.

Undantaget jättar som Hooks herrgård och Vida energi kan mycket av det som händer i Hok härledas till tre företagsamma kvinnor. Eller kanske fyra – men vi återkommer till det.

Först ut på banan var Anna från Ångermanland som kom till Småland redan 1994 för att gifta sig med en av Claessonbröderna på gården Österskog.

— Jag startade eget 2005 då jag tillverkade måttbeställda belysningsarmaturer av aluminiumprofiler. Ett ökat lokalbehov gjorde att jag hyrde av de som tidigare haft jul-ljus, men som inte hade haft någon verksamhet på åtta år.

För sex år sedan bytte Anna fot och satsade istället på att återuppväcka Jul-ljus.

Den senaste entreprenören av de tre är Carin, dottern på gården, som driver Leva Café & Hemma tillsammans med en kompis sedan 2014. Däremellan återfinns Anna, som 2004 var sist in i familjen. Det blev hon som 2013 kom att ta över campingen, som startades och drevs av makens mamma, Edith.

De är alla överens om att det, om någon, är Edith som har inspirerat dem att bli entreprenörer.

— Mamma är en kvinna som är van att ha många bollar i luften; hon ser möjligheter och gör någonting av dem. Under hennes tid har det alltid varit mycket liv och rörelse här på gården, berättar Carin.

Annons

Edith sökte ett stipendium för landsbygdsutveckling, köpte gamla stugor när Hapimag moderniserade på 1990-talet, och startade Hoks naturcamping.

— För mig är det en perfekt verksamhet, där jag kan vara hemma för barnen när det är lugnare på vintern. På sommarhalvåret är det sedan full rulle.

Det är många olika människor och årtal i den här berättelsen. Annars är det mycket som är lika:

Svägerskorna är alla 42–43 år, de bor alla på gården Österskog intill Hooks golfbana och de har alla verksamheter som på något sätt för människor samman.

— En stor del av min verksamhet handlar om att ordna event, tjejkvällar, träffar för oss småföretagare och annat. Och jag gör det inte minst för att jag själv trivs med den sociala samvaron, berättar Anna Claesson.

Har ni haft stor nytta av varandra?

— Jag pratade mycket med Anna (Claesson) när jag skulle öppna mitt kafé. Jag undrade vad hon använde för bokföringssystem och betalningslösningar, och fortsätter att fråga när jag stöter på problem, säger Carin Wilhelmsson.

Hur ser framtiden ut då?

— Jag står inför att anställa någon och vill utöka verksamheten med ett restaurangkök. Då får jag ytterligare ett ben att stå på och kan bland annat erbjuda julbord, berättar Anna Claesson.

— Vi har utökat lekplatsen och har fler platser för husbilar. Det kan behövas inför Elmia Wood, orienterings-SM, Diggiloo, Schäfer-SM och alla andra arrangemang, säger Anna Lönngren.

— Vi har nyss fått färdigt paviljongen, eftersom det är så många som kommer för att fika. Personligen hoppades jag istället på butiken.

Det finns förstås även företagsamma män i den här historien. Men de är ett annat kapitel.

Läs mer: Daniel nybliven profil i Hok

TV: Fyrabarnsmamman satsar på sig själv

De börjar Leva i Hok