Året är 1918. Första världskriget börjar lida mot sitt slut och snart fattas det historiska beslutet att ge kvinnor rösträtt i Sverige. Tre år senare fick kvinnor rösta för första gången.

Åminne bruk var en stor arbetsplats under den här tiden. Men själva bruket var smutsigt och slitigt.

– Samtidigt var det här den tidens moderna teknologi, men förhållandena för de som arbetade var inte de allra bästa, berättar Maria Haneskog som leder arrangemanget.

Ta del av historien

Det är åttondeklassarna på Gröndalsskolan som har kommit till Åminne Bruksmuseum för att få se och uppleva hur livet såg ut för hundra år sedan. Ett arrangemang som hålls för åttonde gången för att eleverna ska få del av kulturminnen och den lokala historian genom att själva prova på att gjuta smycken, tvätta mattor eller ta del av gamla sägner.

Vid ett bord står ett gäng elever och skapar amuletter med symboler som ska skydda dem mot troll.

– Min symboliserar "dag", jag tyckte den var fin, säger Annie Jörgensen.

"Jag skulle inte vilja leva då"

Under tiden som männen jobbade i bruket var många kvinnor hemmafruar. Bland annat tvättade de och tog hand om barnen. Ebba Wallstenius kommer bärande på två spannar vatten som sedan värmdes och användes för att skrubba trasmattor.

– Det här är kul och lärorikt. Jag tänker att vi har det mycket bättre nu. Det var mycket tuffare på den tiden tiden och jag skulle inte vilja leva då, säger hon.

Annons