Det här började i samband med den senaste nedkomsten av blötsnö i mitten av december. I tidningen rapporterades det om ett flertal träd över vägen. På vägen mot Lövrydet mellan Tofteryd och Svenarum syns resterna; avbrutna stubbar och trädstammar som dragits åt sidan.

Läs mer: Flera träd har fallit omkull och skadat bilar

Om det hade varit för 5–10 år sedan hade vi förmodligen även rapporterat om hundratals drabbade telekunder på landsbygden.

— Jag är fortfarande starkt beroende av telenätet för att kunna koppla upp mig med datorn och betala räkningar. Och mobilnätet är inget alternativ eftersom den mobila täckningen inte är något vidare här, säger Rolf Gustavsson i Lövrydet.

”De vägrade laga”

Många andra rycker i dag på axlarna när det fasta telenätet inte levererar, om man nu ens funderar över det.

— Det är nog över två år sedan kopparledningen gick av och Telia vägrade laga om jag inte betalade. Så nu är det både mobil och mobilt bredband här, säger Johanna Karlsson i Mörkhultet några kilometer bort.

Anledningen till att skriva är inte mängden drabbade, utan tiden det tar att åtgärda.

Annons

— Första beskedet efter felanmälan den 14 december var att det skulle vara fixat den 18:e. Men det sköts fram till den 21:a och därefter till den 28 februari 2018, säger Rolf Gustavsson.

Han har själv inspekterat ledningen. Förutom 4–5 avbrott kunde han konstatera att ingen varit på plats för att inspektera skadeläget. Det fanns inga spår i snön.

Både larm och mobil

Ytterligare en av dem som drabbats av avbrottet i området är rörelsehindrade Lennart Frejd, 89 år. Han är beroende av att larmet fungerar. När vi hälsar på honom har han såväl fast telefon som mobil och larm liggande framför sig på köksbordet.

— Det stora problemet med avbrottet är svårigheten att höra vad folk säger. Jag måste nämligen ta ut hörapparaten för att kunna prata i mobiltelefonen, berättar han.

Larmet hade kunnat vara en känslig sak.

— För ett tag sedan bytte vi ut samtliga 265 larm. Nu använder vi inte kopparnätet någonstans, istället går larmet på det mobilnät som har bäst täckning, eller via fiber om det finns framdraget, berättar socialförvaltningens Annika Lagerqvist.

Runt larmsystemet finns ”både hängslen och livrem”:

— Om det blir strömavbrott räcker batteriet i två dygn och vi kan dessutom se om det blir strömavbrott eller om kontakten mellan handenheten och den fasta enheten bryts, berättar hon.

Tester med tv-system

I Vaggeryds kommun finns det mobiltäckning på alla larmplatser. Det var en förutsättning för att byta ut dem. Redan under 2018 planeras nästa steg, med tester av system med tv-kameror som kan kopplas in vid vissa överenskomna tider.

— Det finns mycket teknik som kan göra livet enklare och öka tryggheten för äldre som vill bo kvar hemma: Sensorer som känner av om man blir liggande på golvet, vägledande lampor i golvet, påminnelser om medicin och mycket mer, säger Annika.

Telenätet i trakten runt Lövrydet administreras av Teliaägda Skanova:

— Den 28 februari låter väldigt långt fram. Antingen är det väldigt preliminärt eller så är alla reparatörer upptagna med annat, säger pressansvariga Ola Rantatalo som lovar att kolla upp saken och återkomma.