Om ett par månader ska Piotr Lupinski cykla tuffa Canning stock route, en 200 mil lång ökentur genom Australien, tillsammans med kusinen Marcin Wegrzyk. En del i förberedelserna var att cykla Vätternrundan, med samma cyklar som de ska cykla med i öknen.

– Det var en upplevelse faktiskt. Det gick lättare än jag trodde, men visst var det tuffare än på en racer, säger Piotr, som cyklade Vätternrundan även för tre år sedan, men då på racercykel.

Dubbelt så tunga

Cyklarna som Piotr och hans kusin cyklade Vätternrundan med – och som de ska använda när de cyklar i öknen – kallas fatbikes, har extremt tjocka däck och är anpassade för terrängkörning.

– De väger 20 kilo, medan en racer väger mellan sex och tio kilo, så det är mer än dubbelt så mycket. Däcken är tio centimeter breda, och det är fyra gånger bredare än på en racer. Det gör att det blir en ännu större utmaning.

De första på fatbikes

Annons

Enligt vad Piotr och Marcin har fått höra ska de ha varit de första som har cyklat Vätternrundan med fatbikes. De fick också många kommentarer från publiken och andra cyklister – och mycket stöd och peppning:

– Vi fick mycket varma ord och hälsningar. Vi fick kommentarer som ”starkt jobbat", "vilka däck!" och "respekt, killar”. Det var också väldigt fint väder, det blåste knappt och var lagom varmt. Det var riktigt trevligt.

Piotr berättar att han också var väl förberedd inför loppet.

– Jag har tränat 450 mil, så konditionsmässigt gick det jättebra.

Tid med familjen

Trots att Vätternrundan skiljer sig mycket från det tuffa ökenloppet som väntar, var det en bra uppladdning att cykla runt Vättern, menar Piotr.

– Det var en grej att testa utmaningen. Grejen är den att jag och min kusin aldrig har cyklat tillsammans innan. Vi hade jätteroligt.

Vad händer nu, fram tills ni ska cykla Canning stock route?

– Denna vecka vilar jag och nästa vecka återgår jag till träning. All utrusning är köpt, en stor del är redan skickat och biljetterna är köpta, så nu väntar vi bara tills det är dags. Nu är det viktigt att tillbringa så mycket tid som möjligt med familjen innan jag sticker iväg, säger Piotr och berättar att det kommer att finnas möjlighet att träffa honom och titta på hans cykel under mountainbike-SM i juli.

Hur känns det nu inför det tuffa loppet? Ångrar du dig?

– Nej, absolut inte. Jag är peppad och det känns spännande. Vätternrundan har visat att konditionen är på topp. Nu ska man bara vara rädd om cyklarna och utrustningen, och förbereda sig mentalt.