Allt började med att Joakim och Ola Depui lånade folkdräkter när de skulle gå på bröllop. Det ledde, mer eller mindre, till att de blev delaktiga i folkdräktsmarknaden på länsmuseet, vilken i sin tur gav dem idén till att starta en köp- och säljsida för folkdräkter och nu har de dragit igång ett omfattande arbete med att inventera och dokumentera folkdräkterna i Jönköpings län genom åren. Givetvis har de även hunnit med att sy upp varsin egen folkdräkt under tiden.

Såg skillnader

Idén till en inventering av folkdräkterna i länet föddes under folkdräktsmarknaden förra året då Ola och Joakim fotograferade av alla dräkter som lämnades in till den planerade köp- och säljsidan.

– Då började vi se skillnaderna, att en dräkt som var sydd på 1950-talet inte såg ut som den som var sydd på 70-talet, förklarar Ola.

Annons

– Det tyckte vi var intressant och vi insåg att det här är en kunskap som kommer att gå förlorad vad det lider, tillägger Joakim.

I Jönköpings län finns inget starkt historiskt dräktskick, förutom i Västbo härad med Södra Unnaryd i spetsen och i Östra härad, vilket är området kring Eksjö och Vetlanda kommuner. I vårt län är flera dräkter ett relativt nytt påfund men med historiska plagg från trakten som förebilder. Många dräkter togs fram under tidigt 1900-tal då nationalromantiken blomstrade. I Jönköpings län fick Julia Fredricsson, som var gift med rektorn på Värnamo folkhögskola och själv var textillärare, en stor betydelse för bland annat den så kallade Östbodräkten som togs fram till dåvarande Värnamo Folkdanslag.

– Hon var delaktig i de flesta dräkterna i länet, berättar Ola.

Söker kontakt med folkrörelsen

Folkdräkterna blev till en folkrörelse under 1900-talet när allt fler ville sy en egen folkdräkt och för att möta det intresset arrangerade studieförbunden studiecirklar i dräktsömnad. Lyckan var stor när Joakim och Ola fick kontakt med en före detta cirkelledare som inte bara kunde berätta om folkrörelsen i Västbo, utan hon skänkte dem alla gamla mönster som hon samlat på sig genom åren.

– Nu skulle vi vilja få kontakt med människor som kan berätta om folkrörelsen i länet, med människor som varit aktiva och som kan låta oss fotografera deras plagg, säger Ola.

Tanken är nämligen inte bara att de ska presentera en inventering under våren 2018, utan det ska även bli en bok om folkdräkterna i länet.

– Och vi vill illustrera med rikligt med bilder.