Från november 2018 till november 2019 kommer konst- och designmuseet Vandalorum att införa en ny ledning. Ordinarie museichef Elna Svenle kommer gå på föräldraledighet.

Ny konstnärlig chef blir konstnären och regissören Karl Dunér och administrativ chef blir Malena Sandahl, som kommer ansvara för Vandalorums dagliga verksamhet.

– Jag tycker att det känns fantastiskt roligt att få till den här lösningen och hela teamet känner sig väldigt inspirerade för den här nya ledningen under ett år, säger Elna Svenle.

– Det har varit viktigt för oss i styrelsen att hitta en god fortsättning på ledarskapet under det här året. Vi har hittat en modell som vi tycker är väldigt fin och som innehåller både att en av våra medarbetare tar ett steg upp och så har vi glädjen att få knyta på halvtid Karl Dunér som konstnärlig chef, säger styrelseordförande Jan Ove Forsell.

Karl Dunér är bosatt i Stockholm där han är verksam som konstnär och teaterregissör och kommer att pendla till Värnamo på deltid. Han har tidigare känd på Vandalorum efter en utställning som fick stort genomslag. Han har också kopplingar till Värnamo och skrev kulturartiklar för Värnamo Nyheter en gång i tiden.

– Min mamma är delvis uppvuxen i Gällaryd utanför Värnamo. Så jag tillbringade varje sommar där hela barndomen i torpet som numera är min systers. Jag jobbade även på Värnamo Nyheter och jag kommer i håg att min största merit var att jag fick en stor artikel på juldagen, säger Dunér.

Annons

Hur känns det att komma tillbaka hit och arbeta?

– Jätteroligt, det är en plats som jag uppskattar enormt mycket. Jag har en stark känsla dels för själva huset men också för verksamheten. När jag jämför att gå på utställningar i storstäder av olika slag där kommer folk och läser broschyren och så går man igenom lokalen ganska snabbt, men här har jag ofta märkt att folk stannar och tittar noggrant på sakerna och verkligen tar in det, säger Dunér.

Malena Sandahl som är från Värnamo har varit verksam på Vandalorum i åtta år får nu en ny utmaning i och med den nya rollen.

– Det känns jättespännande och jag är hedrad över frågan att få den här möjligheten. Jag känner mig jättetrygg med den här organisationen, det är fantastiska människor som jobbar här, säger Sandahl.