VN har tidigare skrivit om fjällkomjölken som säljs på Coop i Värnamo och Växjö, och i Tyrolen i Blädinge. Solveig har tidigare producerat hemost, men det hårda jobbet gav inte tillräckligt mycket utdelning.

– Ost kräver otroligt mycket av en. Från april till och med oktober var man i mejeriet varenda dag. Det var jättetufft. Det funkade väl ett tag, men ekonomin sackade, säger hon.

För två år sedan tvingades därför Solveig att sälja sin gård. Men hon och hennes fjällkor kunde fortfarande hyra in sig på gården. Då bestämde hon sig för att börja sälja mjölk på glasflaska.

– Det ger bättre inkomster. När man gör ost så låser man kapitalet när man lagrar den. Man gör massa arbete utan att få en inkomst förrän den säljs. Men jag kan mjölka korna på morgonen och leverera den på kvällen om det krävs.

Annons

Nu måste Solveig hitta en ny gård för att kunna fortsätta sin verksamhet. Ägaren behöver marken till sina egna djur. Hon har letat i över ett halvår – utan resultat.

– Jag har varit på så många ställen, annonserat och ringt runt. Men det är omöjligt. Att hitta ett hus, ladugård och bete är jättesvårt.

Om hon inte hittar en fastighet med just de komponenterna inom en snar framtid, så finns det bara ett alternativ kvar.

– Om jag inte hittar något så har jag inget val. Då måste jag sälja korna. Det känns inte alls bra. Närproducerat är ju det som gäller i framtiden. Det har hänt mycket på den fronten de senaste åren.

Vad ska du göra i framtiden om du lägger ner mejeriet?

– Jag är snart 60 år, och jag vet faktiskt inte. Jag har testat på jättemånga jobb innan och det har varit jätteroligt. Men just det här att hålla på med mjölk, jag vet inget roligare, säger hon och fortsätter:

– Bara djuren får det bra, det är det viktigaste. Man sätter ju dem i första rummet.