I början av juli ska någon eller några otillåtet ha stängt dammluckorna i hamnen i Hillerstorp, vilket kunde ha fått stora konsekvenser för vattennivån i Storån, som redan är låg på grund av den extrema torkan.

– Jag fick ett samtal från en bonde nedströms som inte hade vatten till sina djur och det ska ju prioriteras. Jag kom dit och mycket riktigt var luckorna stängda. Någon hade stängt dammluckorna och en kille från beredskapen fick hjälpa mig att öppna dem, säger Jan Sandberg, teknik- och fritidschef i Gnosjö kommun.

– Det ska vara ett visst flöde genom dammluckorna hela tiden. Nu hade någon, som ville ha högt vatten i kanalen och i Flaten, skruvat isär fästet så att det var helt stängt.

Vad hade hänt om dammluckorna hade varit stängda en längre tid?

– När du stänger blir det mer vatten i Storån uppströms och i Flaten, men inget vatten mot High Chaparral och Forsheda. Hålls det stängt blir det tomt nedströms, det tömmer ån där helt enkelt.

Har ni polisanmält detta?

– Nej, det är inte anmält till polisen, men nästa gång vill jag ha hjälp med att utreda vem eller vilka som inte kan acceptera ordningen, säger han och berättar att man inte vet vilka som ligger bakom det.

– Däremot beklagar jag att man inte kan föra en dialog, utan tar egna initiativ.

Annons

Jan Sandberg menar att det finns intressen som strider mot varandra. Dels vill man kunna åka båt i kanalen, men samtidigt behöver lantbrukare nedströms få vatten till sina djur.

– Det är sådana intressen som står mot varandra.

Han berättar att man försöker hitta en lösning för att reglera vattennivåerna på ett bättre sätt i framtiden.

– I slutet av juli var vattennivån mellan 60 och 70 centimeter under nivån som man eftersträvar. Jag har tagit hjälp av en sakkunnig och vi har tittat på en framtida lösning för att kunna reglera detta på ett bättre sätt och kunna ta tillvara på inflödet. Om vi jobbar med det kommer båtägarna åka båt och bönderna ha vatten till djuren.