– De är på väg hit nu. De ska vara klara och på plats vecka 24, enligt den plan vi har. Då kan vi fira med alkoholfri champagne, säger Annette Petersson, kommunikatör på Värnamo kommun.

Hon har all anledning att fira. Skyltarna har försenats av en upphandlingsprocess som har kantats av flera överklaganden från företagen som lagt anbud.

– Det är fyra, fem år sedan jag började jobba med det här, säger Anette Petersson.

Annons

De gamla analoga skyltarna fick också utstå kritik när det klagades på att de visade sommarklädda barn mitt i vintern. Det visade sig att vinterskyltarna hade gått sönder och kommunen väntade på de nya digitala skyltarna. Med dessa blir det nämligen mycket lättare att byta bilder och texter.

– Det blir LED-skyltar där det kommer att kunna bytas ut bilder och texter. De ska användas för att vi ska kunna nå våra mål när det gäller attraktivitet och tillväxt, för att sprida vår vision och ge information vid stora arrangemang.

Fördelen är att både tid och pengar kommer att sparas samtidigt som trafikanterna får mer information om Värnamo.

– När vi satte upp skyltarna med Årets kommun 2016 så var det tredje bytet under de senaste fem, sex åren. Det blir ett helt annat arbetssätt nu än då, när det brukade kosta mer tid och pengar.

Det finns dock ett regelverk kring vad som får visas på skyltarna. Tillstånd från både länsstyrelsen och Trafikverket ligger på Anettes kontor.

– Budkapet ska vara kort enkelt och tydligt, lättläst för trafikanter, kunna uppfattas på max en sekund. Skyltarna får inte vara bländande, ljusstyrkan måste kunna anpassas automatiskt, texten får inte vara rullande, högst en bildväxling för en passerande trafikant, läser hon snabbt ur tillståndet som är på tre sidor, och berättar att upphandlingen ändå känts mycket snårigare.

– Vi trodde alla att det skulle gå fortare än fem år.