– Alla i Kommunals styrelse borde ställa sig inför medlemmarna och säga: "vi har gjort fel, nu avgår vi". De har glömt att de sitter där för medlemmarnas skull, säger Gun-Britt Klingberg.

Skandalen i ledningen i Fackförbundet Kommunal har gjort många förbannade.

Det är inte bara medlemmar i Kommunal som är upprörda över spritfester, lyxresor och gratissemestrar som har skett med medlemmarnas pengar.

Gun-Britt Klingberg i Bor är en av de som har reagerat starkt på skandalen, trots att hon inte själv är med i Kommunal. Hon är socialdemokratisk politiker och sitter i omsorgsnämnden i Värnamo kommun.

Förbrukat förtroendet

I 25 år var hon fackligt engagerad när hon jobbade på Horda Gummi.

Hon var klubbordförande i dåvarande Fabriksarbetarförbundet och sedan i Industrifacket.

– Man får ett förtroende av medlemmarna om man blir vald till fackordförande och ska sitta i en styrelse. Förtroende är något man bygger upp under lång tid, men förbrukar man det förtroendet då är det kört, förklarar Gun-Britt Klingberg.

Annons

– När sådant här händer så måste man dra sitt strå till stacken och avgå.

Drabbar hela LO

Kassören Anders Bergström har redan avgått i Kommunals styrelse. Ordföranden Annelie Nordström har meddelat att hon ska avgå vid kongressen i maj.

Men Gun-Britt Klingberg anser att det inte räcker. Alla i styrelsen, inklusive Kommunal Sydvästs ordförande Cecilia Ljungqvist, måste avgå, menar hon.

– Den här styrelsen i Kommunal kan inte sitta kvar, de måste avgå allihop eftersom de har missbrukat medlemmarnas förtroende.

– De har gjort fel och det ska de stå för, man gör inte så här i ett fackförbund. Det är ju medlemmarna som blir lidande och det drabbar även andra fackförbund i LO, särskilt nu när en avtalsrörelse väntar, säger hon.

Tänker bara på sig själv

Gun-Britt Klingberg fyller snart 70 år. Hon är präglad av ett samhälle där man tänkte på att alla ska ha det bra.

Men idag är det inte så, och det avspeglar sig även bland topparna i fackföreningsrörelsen, tycker hon.

– Förr tänkte man på alla, men idag tänker man på sig själv istället. Jag har svårt för det, det har gått för långt nu. Men så är det överallt i samhället nu, även i facket, säger Gun-Britt Klingberg.