– Det visste jag inte om, men det har vi gjort bra tycker jag, säger Niklas Augrell som äger Carlssons Matsalar tillsammans med Daniel Fritzel.

Niklas Augrell med personal städar restaurangköket när Värnamo Nyheter kommer förbi. Niklas går runt och sprutar gröna strängar med diskmedel på det blöta golvet och varnar för att det är halt. När det kommer till julbord säger han att vissa rätter är känsligare än andra.

– Ris ala Malta är en sådan rätt. Paté också, det går inte att köra den fram och tillbaka och tro att den håller hur länge som helst.

Annons

Han säger att julbordsmat ofta står framme i flera timmar och han kan tänka sig att den åker mycket fram och tillbaka.

Mindre upplägg

På Carlssons Matsalar jobbar man med mindre upplägg på julborden.

– Vi får kanske fylla på mat oftare än andra restauranger. Det blir en del spring, men maten ser fräschare ut hela tiden. Det kan se ganska grisigt ut efter att 20 personer har tagit mat från ett och samma fat.

– Blir det en skvätt rödbetssallad kvar så slänger vi det eftersom det inte är lönt att spara. Men fyller man på 100 portioner i en skål och får 50 portioner över så är det ju inte roligt att kasta det. Det måste vara ekonomi i det också.

Ingen anmärkning

Niklas Augrell berättar att de försöker ta vara på råvarorna och laga någon ny rätt av exempelvis överbliven julskinka. Vad han minns har Carlssons Matsalar inte fått någon anmärkning på sin mat i en livsmedelskontroll under restaurangens fem år.

– Det är jättepositivt att vi inte fick någon anmärkning på vårt julbord, men det hade varit roligare om ingen hade fått det. Man vill ju att det ska gå bra för alla och jag tror inte att det här är så allvarligt.