I maj la Anton Sjödell (M) – vars parti då ingick i en styrande majoritet tillsammans med S och MP – fram ett förslag om sänkt kommunalskatt med 14 öre, från 22,13 till 21,99 kronor. Fullmäktige sa ja till förslaget.

Den kommande mandatperioden kommer alliansen att styra tillsammans med nya Westbopartiet, med vilken alliansen har valteknisk samverkan. Maktförskjutningen i och med valet påverkar dock inte skattesänkningen. Alliansen har kommit överens om att den ska genomföras.

– Vi ska ha en välavvägd skatt, inte för hög och inte för låg. Vi har i grunden en bra ekonomi och vi har en positiv befolkningsutveckling så nu finns det möjlighet att justera skattesatsen, säger Anton Sjödell.

Skattesänkningen motsvarar omkring sju miljoner kronor.

– Vi har en omslutning på 1,6 miljarder kronor. I min värld är då sju miljoner ingen stor grej, säger Anton Sjödell.

Många är beredda att betala skatt för att bevara välfärden?

– Ja, men vi ska inte ta in för mycket och det tycker jag att vi politiker måste stå upp för. Vi har generellt sett höga skatter i vårt land, säger Anton Sjödell, som är föreslagen som kommunstyrelsens förste vice ordförande, och fortsätter:

– Det viktiga är att vi använder pengarna på det bästa och mest effektiva sättet och där har vi mycket mer att göra.

Annons

Allianskollegan Carina Johansson (C), som tidigare var oppositionsråd men som nu är föreslagen som kommunstyrelsens ordförande, säger att hennes parti ville lämna skatten orörd.

– Vi har lite olika uppfattningar om det här men är man fyra parter så måste man komma fram till en överenskommelse. Vi stödjer detta men vi kommer att följa utvecklingen mycket noga, säger hon.